Další radostné události přináší vrcholící letní sezóna 2023 do tábora oddílu Lukostřelba Prostějov. Ve středu 13. září byly definitivně zkolaudovány stavební úpravy na jeho vylepšené střelnici, kromě toho dosáhli hanáčtí závodníci i nových cenných úspěchů.

Tím aktuálně nejzářivějším je triumf mužů v 1. lize družstev ČR 2023! „Na posledním finálovém kole soutěže v Kroměříži sice chyběl Michael Roba, ale výborně ho zastoupil zlepšující se Jan Čalkovský. Společně s Michalem Hlahůlkem, Josefem Křesalou a Kamilem Kovářem tak skončili druzí v kvalifikaci, čímž si už před závěrečnou eliminací zajistili konečné první místo,“ radovala se předsedkyně prostějovského klubu Magda Robová.

Lukostřelkyně z Hané navíc v nejvyšší týmové soutěži tuzemska vybojovaly bronz. „V Kroměříži naše holky nastoupily v sestavě Eliška Novotná, Eliška Koleňáková a Nikola Letlová, konečné třetí místo je solidní výsledek. Hlavně však chci vyzvednout zlaté kluky, protože celý rok stříleli v lize stabilně dobře a nechali za sebou všechny soupeře včetně druhého Startu Praha,“ ocenila Robová.

Právě Kroměříž byla dějištěm také letošního mistrovství republiky žactva. „Startoval rekordní počet 158 účastníků této věkové kategorie, ještě nikdy v historii jich tolik nebylo. Panovala tedy skutečně tvrdá konkurence, v níž se naši mladí vůbec neztratili. Naopak odvedli velmi kvalitní výkony a chci je všechny moc pochválit. Zároveň patří velké poděkování jejich rodičům i našim oddílovým partnerům v čele se Statutárním městem Prostějov, Olomouckým krajem a firmou Norma za dlouhodobou pomoc i podporu,“ zdůraznila Robová.

Na mládežnickém šampionátu se skvěle dařilo staršímu žákovi Jindřichu Kopeckému v kvalifikaci, kterou ovládl, a navíc získal zlato na trati 30 metrů a stříbro na trati 40 metrů! V eliminaci jednotlivců už to ale na žádný cenný kov nevyšlo: Nikol Šínová a Štěpán Marke skončili 8., Jindřich Kopecký, Zuzana Křečková i Joachim Sokol 9. a Josef Tuček 17.

Nicméně talentovaní Hanáci se ještě blýskli v soutěžích družstev, kde kolektiv starších žáků (Kopecký, Marke, Tuček) po šesté příčce z kvalifikace dokázal eliminačním zlepšením urvat bronz. A mix tým staršího žactva ve složení Křečková a Kopecký obsadil pátou pozici. „Hlavně v individuálních eliminacích několikrát chyběl k postupům ještě dál jen malý kousek, byť naše děti střílely fakt dobře. S jejich výkony tedy můžeme být i tak spokojeni,“ hodnotila šéfka Lukostřelby Prostějov.

O uplynulém víkendu proběhl na prostějovské střelnici pro místní klub pořadatelský vrchol této letní sezóny, jímž je každoročně tradiční závod Cena Moravy 2023. Tentokrát se tak dělo s rekordně početným startovním polem. „Přihlášených máme přes sedmdesát aktérů a aktérek všech věkových kategorií, což je v našem areálu maximální kapacita. Akci pod širým nebem jsme navíc zpestřili vloženou soutěží Vinař roku. Po skončení klasických závodů se pak střílelo vyřazovacím způsobem na speciální balónky ve tvaru hroznů, až nakonec zůstali čtyři nejlepší. A ti si to na úplný závěr rozdali o speciální medaile i titul Vinař roku 2023,“ prozradila Magda Robová před startem.

Jak všechno dopadlo, se dočtete v příštím vydání Večerníku.