Uplynulou středu 27. září vylosovala zpěvačka Jitka Zelenková spolu s hrabětem Francescem Kinským dal Borgo na zámku Karlova Koruna startovní čísla účastníků 133. ročníku Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Na start nejtěžšího dostihu v Evropě se postaví 18 koní. Mezi kompletní tuzemskou špičkou jsou i tři svěřenci trenéra Stanislava Popelky z dostihové centrály Srdéčko u Hvozdu.

Dvěma irským, dvěma slovenským a jedenácti českým steeplerům budou sekundovat regionální želíka v ohni Lombargini, Zataro a Imphal.

První zmíněný, dvanáctiletý Lombargini, ponese číslo pět a na start se postaví potřetí. Poprvé spadl, vloni doběhl šestý. Na hnědáka hájícího barvy EŽ Praha se měl původně vyhoupnout Adam Čmiel, nakonec jej ale nahrazuje anglický žokej James Best. Pro Lombarginiho se na poslední chvíli dokonce rýsoval i jeden z předešlých vítězů Velké Jan Kratochvíl.

Desetiletý Zataro, kterému los přidělili číslo devět, patří podle sázkových kanceláří k outsiderům. Podle kouče Popelky se uvidí, jak si poradí s bezmála sedmikilometrovou tratí, se skoky by problém mít neměl. Valacha stáje Ramzová povede zkušený žokej Jakub Kocman, jenž vloni doběhl se Sacamirem třetí, rok předtím se Strettonem sedmý. V pořadí to bude jeho pátý start ve Velké.

Třetím mušketýrem je tmavý hnědák Imphal, který největší domácí dostih poběží podruhé s číslem šestnáct. V loňském ročníku dostih nedokončil. Desetiletého valacha běhajícího pod barvami stáje Zámecký vrch povede žokej Ludovic Solignac. I pro něj to bude druhá pardubická v řadě, vloni svého koně zadržel.

Šance svých koní Stanislav Popelka nechce odhadovat. „Kromě prověřených vytrvalců a skokanů se vždy zrodí nějaké překvapení. Určitě to bude těžký dostih. Všichni, kteří tam jsou, mají třídu a výkonnost. My půjdeme do dostihu se vší pokorou. Teď se nemůžeme ohlížet po konkurenci, ale musíme se soustředit hlavně sami na sebe, aby byli koně co nejlépe připraveni,“ předeslal trenér ze Srdéčka u Hvozdu.

Ten na sociálních sítích dostává pořádnou sodu. A to právě za nasazení Jamesa Besta. Britský matador vystřídá i v Poplerově memoriálu Jakuba Kocmana v sedle Lianela (Ramzová). „Kudla do zad pro české žokeje, kterých je i tak po čertech málo,“ zní většina reakcí na náhlou změnu. Těch slušnějších. Trenér Popelka vysvětluje pozadí nečekaného tahu. „Všechno se zkomplikovalo po víkendovém Meranu. Na Imphala ze stáje Zámecký vrch byl domluvený Ludovic Solignac, na Zatara z Ramzové Jakub Kocman. „Do Velké byl původně hlášený Gap Pierji od pana Aichnera, ale šel s Kratochvílem v Meranu dostih na šest kilometrů, byli druzí a z Velké ho pak jeho tým stáhnul,“ popisuje Popelka. „Proto jsem hned v pondělí dopoledne volal Honzovi Kratochvílovi, jestli byl jel Lombarginiho ve Velké. Říkal, že zrovna jede do nemocnice na kontrolu, protože si v Meranu pochroumal kotník. Že ho to bolí, má kotník oteklý a jede na rentgen.“ Po vyšetření se Kratochvíl trenérovi ozval, že kosti jsou v pořádku. „Dohodli jsme se,“ oddechl si Popelka. Během pondělí se sháněl i po Josefu Bartošovi, který měl v Poplerově memoriálu jezdit Lianela. „Nebral mi to, až v úterý se sám ozval. ‚Staňo, je to v pr..., ležím v nemocnici, během Velké jezdit určitě nemůžu,'“ slyšel Popelka.

Tím se daly věci znovu do pohybu. Bartoš je jezdeckou jedničkou špičkové italské stáje Aichner SRL, pro kterou koně připravuje Josef Váňa mladší. Ve Velké pardubické měl vést klisnu Santa Klaru, po zranění ho automaticky nahradil Jan Kratochvíl - stájová dvojka u Aichnerů. „Do půl hodiny se Honza Kratochvíl ozval a potvrdil, že jede Santa Klaru,“ přitakal Popelka. „Takže v úterý odpoledne jsem byl bez dvou top žokejů pro změnu já,“ líčí trenér z Hvozdu na Prostějovsku. „A startovka se uzavírala ve středu...“ Pro Lombarginiho se narychlo dohodl s Adamem Čmielem. „S tím, že ho napíšu, ale ještě se pokusíme ohlédnout v zahraničí. To jsem Adamovi na rovinu říkal, aby s tím počítal. Byl srozuměný, že ke změně ještě může dojít.“ Popelkův tým hledal žokeje ve Francii a v Anglii. Nejlépe se zkušenostmi z pardubického závodiště. Lasa se nakonec chytil James Best, který už Velkou pardubickou dvakrát absolvoval. V roce 2018 byl s Ribelinem jedenáctý, o rok později s valachem Rathlin Rose šestý. Ještě tři skoky před cílem se tehdy s Theophilem a Strettonem přetahovali o vítězství. „Dostali jsme na něj dobrá doporučení od rajťáků z ciziny, má klidnou ruku a typologicky se na Lombarginiho, který je hodně specifický, hodí,“ věří lodivod. „A pojede i Lianela v Poplerovi, protože Kuba Kocman si chtěl před Velkou pardubickou trochu odpočinout, sám to přivítal. Mrzí mě, že nikdo pořádně nevěděl, jak to celé bylo, ale stejně na to hned byly hnusné reakce. Mrzí mě to a nechápu.“

Dvanáctiletý Lombargini přitom zdaleka nepatří do okruhu top favoritů. Ze čtyřiceti startů nad překážkami má čtyři výhry, naposledy triumfoval před dvěma lety ve třetí kvalifikaci. Velkou pardubickou šel zatím dvakrát. V roce 2021 ji s Martinem Liškou nedokončil, loni byl s Janem Odložilem šestý. Stejnou má i letošní bilanci - první kvalifikaci s Janem Faltejskem nedokončil, ve třetí byl s Danielem Vyhnálkem šestý.

Z losovacího aktu ještě dodejme, že jedničku bude mít irský Jet Fighter se Seanem Francisem O’Keeffem, třináctku ponese obhájce Mr Spex s Patrickem Mullinsem. Největší favorité podle sázkových kurzů Sacamiro s Janem Faltejskem a Argano s Martinem Liškou budou mít čísla 3 a 11. Talent, vítěz z roku 2021, ponese čtrnáctku. „Není problém číslo, ale hlava jezdců,“ usmíval se legendární Josef Váňa starší po losování v rozhovoru pro Českou televizi. „Já nechtěl jedničku. Tak děkuju, že jste nám vytáhli čtyřku.“ Váňa bude mít na startu jediného koně, čtyřku ponese desetiletý Lodgian Whistle ze stáje Statek Chyše-Váňa. Vyhrál druhou kvalifikaci, bude také patřit k favoritům. V sedle bude mít Ondřeje Velka.

Na startu bohužel budou chybět zranění šampioni – již zmíněný Josef Bartoš (2006 Decent Fellow, 2008 Sixteen, 2019 Theophilos) a také Lukáš Matuský (2020 Hegnus, 2022 Mr Spex), přičemž další rošády na poslední chvíli ještě nelze vyloučit. Trenéři a majitelé na poslední chvíli odhlásili také tři koně: Polinuita, Gap Pierjiho a Paris Eiffela.

Komu máme držet palce v doplňkových dostizích?

Hned na úvod se poběží Cena společnosti VCES a.s. – Cena Laty Brandisové, steeplechase cross country o 200 000 korun, kam Stanislav Popelka přihlásil sedmiletou Ztracenku. Klisnu Stajne Corinne ČR nasedlá žokeji Janu Flatejskovi. Ve druhém dostihu nedělního programu, Ceně společnosti Chládek a Tintěra – Ceně ČASCH se stejnou dotací, nastoupí čtyřletý Impas stáje Zámecký vrch. V jeho sedle se objeví žokej Jan Odložil. Až pátý dostih, Cena Lesů České republiky – Cena Labe bude zkouškou pro jedenáctiletou Yaru. Klisnu stáje Zámecký vrch pojede žokej Jan Odložil. No a již zmíněný Poplerův memoriál skupiny SOMI bude v pořadí šestým dostihem a Popelka do něj, jak je uvedeno výše, anglickému žokeji Jamesi Bestovi nasedlá osmiletého Lianela běhajícího v barvách stáje Ramzová.

Přímý přenos začíná na programu ČT SPORT v neděli 8. října od 11.00 hodin, ve 14:05 se připojí i program ČT1. Hlavní dostih odstartuje v 16.00 hodin.

 

Koně, čísla a jezdci Velké pardubické 2023

1 Jet Fighter – Sean Francis O’Keeffe (6 let, Douglas Taylor, Peter Maher)

2 Alpha Male – Petr Tůma (12, stáj Jonny Adams, trenér Peter Maher)

3 Sacamiro – Jan Faltejsek (10, Jezdecký oddíl Beňov, Eva Petříková)

4 Lodgian Whistle – Ondřej Velek (10, Statek Chyše-Váňa,Josef Váňa st.)

5 Lombargini – Adam Čmiel (12, EŽ Praha a.s., Stanislav Popelka)

6 Dulcar de Sivola – Josef Borč (10, DiJana Dobšice, Venudula Jirčáková)

7 Royal Gino – Jan Odložil (10, Nýznerov SK, Marián Štangel)

8 Player – Marcel Novák (11, Nýznerov, Lenka Kvapilová)

9 Zataro – Jakub Kocman (10, Ramzová, Stanislav Popelka)

10 Star – Marek Stromský (12, MPL Racing CZ, Hana Kabelková)

11 Argano – Martin Liška (9, Marek Šimák, Martin Liška)

12 Stuke – Benoit Claudic (9, K-K Metal a.s., Radek Holčák)

13 Mr Spex – Patrick Mullins (9, Lokotrans, Luboš Urbánek)

14 Talent – Pavel Složil (12, DS Kabelkovi, Hana Kabelková)

15 Santa Klara – Jan Kratochvíl (8, Scuderia Aichner SRL, Josef Váňa ml.)

16 Imphal – Ludovic Solignac (10, Zámecký vrch, Stanislav Popelka)

17 Kaiserwalzer – Jaroslav Myška (10, DS Millennium, Jaroslav Brečka)

18 Godfrey – Daniel Vyhnálek (7, DS Pegas, Dalibor Török)

 

Velká pardubická 2023

📆 Kdy se jede neděle 8. října

🌍 Kde se jede dostihové závodiště v Pardubicích

🐎 Hlavní dostih             Velká pardubická se Slávií pojišťovnou (16:00)

 

Odměny na Velké pardubické - prize money

1. místo               2 000 000 Kč

2. místo               1 100 000 Kč

3. místo               700 000 Kč

4. místo               500 000 Kč

5. místo               350 000 Kč

6. místo               200 000 Kč

7. místo               150 000 Kč

 

Velká Pardubická 2023 - ČASOVÝ HARMONOGRAM

čas         dostih

11:30 – Cena společnosti VCES – Cena Laty Brandisové

12:10 – Cena společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice – Cena ČASCH

12:50 – Pohár BICZ holding 2023  

13:30 – Cena hejtmana Pardubického kraje – Cena Vltavy

14:15 – Cena Lesů České republiky – Cena Labe

14:55 – Poplerův memoriál skupiny SOMI                            

16:00 – 133. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou