Koloběžky jsou stále oblíbenějším jízdním prostředkem napříč generacemi a ani sportovní pole na tyto možnosti nezapomnělo. Stále oblíbenější disciplínou se tak stává freestyle scootering, kde na svých strojích předvádí jezdci řadu náročných triků na připravených tratích skateparků.

Známého zástupce v této disciplíně má i prostějovský region zásluhou Filipa Holuba, který se tomuto sportu začal postupně věnovat místo hokeje. Student Gymnázia Jiřího Wolkera to přitom nemá vůbec snadné. Všechny triky a další věci se učí jen svépomocí bez trenéra či dalšího poradního orgánu. I tak pravidelně boduje mezi republikovou smetánkou a zúčastnil se už mistrovství Evropy.

 

K tomuto mladému sportu se přitom Filip Holub dostal víceméně náhodou. „Hrával jsem hokej a skatepark je hned za zimákem. Měl jsem koloběžku z Decathlonu a jen jsem se tam chodíval po hokejových trénincích projíždět. V roce 2019 se prostějovský skatepark modernizoval, rodiče mi pořídili základní model koloběžky pro freestyle a já tam začal jezdit učit se triky. Nejvíce mě baví, když vidím, že každým dnem se zlepšuji. Našel jsem si spoustu kamarádů, cestujeme do jiných měst na skateparky, jezdíme na závody a vzájemně se podporujeme,“ prozradil úvodem sedmnáctiletý talent.

Ve stále ještě mladém sportu se snaží učit od těch nejlepších světových jezdců. Sleduje je na sociálních sítích, jejichž prostřednictvím si nové triky závodníci vzájemně ukazují. Vše se pak učí postupně sám nejčastěji na zmíněném prostějovském skateparku, kde se svépomocí postupně zdokonaluje. K tomu také pravidelně objíždí další místa v republice a potkává se se svými sportovními kolegy. „Čím dál více kluků začíná jezdit na koloběžkách a pořádá se více závodů během roku. V Česku vznikla i asociace, která tenhle sport nějakým způsobem vyvíjí a udává pravidla zavedená již v jiných zemích,“ těší Holuba, že je tento sport neustále na vzestupu.

Provést různá salta, otočky a další triky na koloběžce není vůbec snadná záležitost, navíc je k tomu třeba i speciálně upravená koloběžka. Jak ale sám jezdec říká, přesný prototyp neexistuje, každý závodí na tom, co mu vyhovuje. Tyto speciální freestyle koloběžky si každý z jezdců skládá sám podle svého uvážení. K tomuto sportu pak patří neodmyslitelně i tvrdé pády, které hlavně v trénování nových triků přicházejí. „Musím zaklepat, ale nikdy jsem zatím větší zranění neměl. Modřiny a odřeniny jsou však denní rutinou. Snažím se jezdit opatrně a zkoušet jen triky, na které se cítím, snad i díky tomu jsem zatím žádné závažné zranění neměl,“ doplnil s úsměvem jezdec.

Velmi si také pochvaluje místní skatepark u „zimáku“, který patří mezi ty lepší v republice. Pravidelně ale jezdí společně s přáteli na další různá místa, protože každý z parků nabízí něco trošku jiného a dají se tak natrénovat zase nové prvky. Nejlepší místo je v Pardubicích, kde jezdci najdou i krytý park a mohou tak zde trénovat a závodit za jakéhokoliv počasí, především celoročně. V Prostějově už také jezdci schází konkurence, a proto se tak musí vydávat po republice.

Filip Holub už nyní dosáhl na řadu úspěchů a pravidelně se umísťuje mezi českou elitou. Zavítal také na mistrovství Evropy a do budoucna by rád dosáhl na vyšší cíle. „Za sebou mám takové úspěchy, že na skoro každém závodě jsem v top desítce, někdy i top pětce. V srpnu jsem byl na mistrovství Evropy, navíc dělám ve Stráži pod Ralskem na scootcampu instruktora, předávám klukům moje zkušenosti a učím je nové triky. Příští rok bych se chtěl kvalifikovat na mistrovství světa, letos mi scházel kousek. A třeba bych mohl jet i na olympiádu, kde by se tento sport měl v příštích letech objevit. Bude to ale náročné, protože kluci začínají daleko dříve než já. Na světě jsou velmi mladí jezdci, kteří předvádí neuvěřitelné věci,“ dodal student GJW v Prostějově závěrem.