Neskutečně rychle to uběhlo a prostějovská sportovní gymnastika nedávno oslavila padesát let své existence. Za tuto dobu se od úplných začátků vše změnilo k nepoznání, a to od tréninkové náplně přes zájem cvičenců až po celkové vybavení a moderní zázemí v podobě zrekonstruované tělocvičny. Ale pojďme postupně.

Oddíl vznikl z kroužku ZRTV v roce 1973 pod vedením prvního předsedy a táty gymnastiky v Prostějově Milana Vaculíka. Gymnasté trénovali v tělocvičně v Koupelkách, postupně se pak oddíl stěhoval na „ZŠ Sídliště Svobody“ a pod vedením Zdenka Staníka na „ZŠ Chorázova“. V roce 1988 už gymnastiku vedl Miloslav Musil, když přišlo další stěhování do nové tělocvičny „ZŠ Melantrichova“.

Zprvu tam byly skromné podmínky jako všude předtím. Avšak zásluhou právě Miloslava Musila a jeho spolupracovníků, celého oddílu, školy i města Prostějova se postupně podařilo vybudovat moderní velkou tělocvičnu splňující všechny předpoklady pro rozvoj místní sportovní gymnastiky. Prostějovští závodníci se v kvalitních podmínkách zlepšovali, pronikli mezi nejlepší v České republice, reprezentují ji a úspěšně bodují i na mezinárodní scéně.

Celkem se povedlo vychovat třináct reprezentantů ČR, z nichž osm startovalo na mistrovství světa či Evropy (Štandera, Lakomý, Labonek, Ponížil, Chytilová, Pluskalová, Mičková, Ponížilová). Někteří dokonce postoupili do finále závodu jednotlivců nebo do finále na jednotlivých nářadích. Největšího úspěchu dosáhla Dominika Ponížilová ziskem bronzu za přeskok na Světové letní univerziádě 2023.

Prostějovským gymnastickým oddílem za uplynulé půlstoletí prošly stovky a stovky cvičenců, což je druhý významný úspěch. Právě poskytovaná sportovní všestrannost znamená pro všechny, kteří v klubu působili, ohromnou devízu do života. Vedle osvojení základů gymnastiky jde o výrazné posílení těla i zlepšení fyzické kondice. Zájemci se mohou věnovat akrobacii, skákání na trampolíně i cvičení na různých nářadích.

Což ale není zdaleka vše. K moderní současnosti patří i možnost vyzkoušet freestyle, parkour, cirkusovou artistiku, prostě gymnastiku bez pravidel. Pro začátečníky třeba i vyššího věku je vhodná kalanetika/body form s posilováním problémových partií. Heslo Gymnastiky Prostějov? Pro radost z pohybu!

Na závěr hrst čísel: místní gymnastický oddíl má 283 členů včetně devíti současných reprezentantů České republiky, řadu dobrovolných trenérů a také rozhodčích, bez nichž to nejde. Tělocvična na „ZŠ Melantrichova“ patří v rámci ČR k velmi kvalitně vybaveným a celý zdejší klub se řadí do nejužší národní špičky. Do dalších let nezbývá než popřát energii, sílu, odhodlání i vytrvalost pokračovat v této vynikající nastoupené cestě!