V plné přípravě na novou sezónu 2024 už jsou od začátku tohoto roku parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov. Letošní soutěžní ročník přitom bude vydatně naplněn vrcholnými mezinárodními akcemi, na něž je tedy potřeba se adekvátně nachystat.

„Až dosud probíhala naše příprava standardně, to znamená fyzická náplň a tréninky v tunelovém simulátoru buď v Praze, nebo v Katovicích. Novinkou je však nadcházející výcvikový tábor individuální akrobacie na letišti v americkém Lake Wales. Do USA odlétáme v pondělí 19. února a vracíme se v neděli 3. března,“ prozradil Večerníku hlavní trenér Dukly Libor Jiroušek.

Na severoamerickém kontinentu tak stráví hanácká výprava nadcházející dva týdny. „Tohle soustředění se ukázalo jako nutné po posledním otevřeném mistrovství Evropy v italské Ravenně. Tam jsme měli po dlouhé době možnost porovnat síly s reprezentanty Číny a jejich výkonnostní nárůst v této disciplíně byl až neuvěřitelný,“ poukázal Jiroušek.

„Navíc loňský rok byl poznamenán nepřízní počasí téměř na všech národních i mezinárodních výcvikových táborech. To se negativně odrazilo do kvality přípravy, a proto jsme pro letošek zvolili taktiku natrénovat základní počet seskoků individuální akrobacie v Americe,“ dovysvětlil Jiroušek, proč se svými svěřenci nabírají kurz Lake Wales.

Co prostějovské parašutisty čeká po návratu z USA? Další přípravná náplň a pak již úvodní prověrka výkonnosti. „Prvním závodem pro nás bude CISM Regional v Parachute-Ski, který se uskuteční ve švýcarském Engelbergu. Zároveň se stane přípravou na armádní mistrovství světa v paraski 2025, které proběhne za rok v rámci CISM Zimních her,“ přiblížil kouč.

„Pokud se vrátím do letoška, absolvujeme hned dva světové šampionáty, a to jak vojenský, tak civilní. A kromě toho kompletní seriál Světového poháru 2024 na přesnost přistání, v němž se chceme zúčastnit všech sedmi závodů. Ten zahajovací přijde od 31. května do 2. června v novém dějišti, konkrétně francouzském Cahors,“ doplnil Libor Jiroušek základní informace.

FOTO/08/marek: 08_parasutismus_clanek_novinky_son

Minulou sezónu končili parašutisté Dukly Prostějov na závodech v Dubaji, teď už se připravují na tu letošní. Foto: archiv Libora Jirouška