V roce oslav stého výročí založení vítkovické atletiky slibuje 63. ročník Zlaté tretry jedinečnou šanci vidět ty nejlepší závodníky v plné síle před pařížským olympijským kláním a také mistrovstvím Evropy v Římě. Tradiční mítink 28. května ozdobí olympijští vítězové i mistři světa.

„Čeká nás skvělá podívaná. Hvězdy mají Zlatou tretru rády a každoročně to potvrzuje startovní listina. Často se vrací opakovaně, protože Ostrava atletiku miluje a vždy vytvoří skvělou atmosféru. Třeba Armand Duplantis dal našemu mítinku přednost před Diamantovou ligou v Oslu. To je pro nás skvělé vyznamenání,“ uvedl promotér Zlaté tretry Miroslav Černošek.

Nejlepší světový tyčkař Duplanis bude patřit mezi největší hvězdy. „Jsem nadšený, že se do Ostravy vracím už potřetí. Měl jsem skvělou formu minulý rok a doufám, že letos to bude ještě lepší. Bude to zábava a dobrá zkouška formy před olympiádou. Doufám, že skočím vysoko. Uvidíme se všichni v Ostravě,“ vzkazuje Duplantis.

Velkým diváckým lákadlem je úřadující mistr světa a olympijský vítěz ve skoku do výšky Ital Gianmarco Tamberi. „Těším se na závody. Mám rád ostravský stadion, atmosféru a také mám rád zdejší počasí. Na Zlaté tretře se mi skáče dobře, věřím, že předvedu dobrý výkon s podporou skvělých diváků,“ zve diváky do hlediště Tamberi.

Premiéru na Zlaté tretře Ostrava bude mít nejrychlejší Evropan historie atletiky. Ital Marcell Jacobs je úřadující olympijský vítěz na 100 metrů. Kromě toho má i olympijské zlato ze štafety na 4x100 m, titul halového mistra světa 2022 a mistra Evropy 2022. „Do Ostravy přijedu poprvé. Nemohl bych si nechat ujít příležitost běžet před tak skvělým publikem a na tak rychlé dráze. Už teď se těším na květen,“ uvedl Jacobs.

V první vlně zveřejněných jmen startujících byl oznámený návrat stovky žen. Domácí Karolína Maňasová, čerstvá halová rekordmanka, se utká s jednou z nejrychlejších Evropanek Ewou Swobodovou z Polska. Jako první zahraniční hvězda sprintů na Zlaté tretře byl oznámený olympijský vítěz na 400 metrů Steven Gardiner z Baham.