Nepříjemná covidová nejistota a značně omezené podmínky k přípravě svíraly během uplynulých měsíců drtivou většinu sportovců (nejen) v České republice. Platilo to rovněž o parašutistech Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov, kteří dlouhodobě reprezentují ČR. A nyní mají za sebou první dva týdny společné přípravy.

„Kluci velice dlouho trénovali jen individuálně, každý sám. Naposledy byli v únoru na soustředění individuální akrobacie v aerodynamickém tunelu v Polsku, od té doby probíhala příprava až skoro do konce dubna pouze distančním způsobem. Bylo zrušeno další soustředění v Polsku a také jedno ve Španělsku se zaměřením na skupinovou akrobacii,“ prozradil Večerníku končící reprezentační kouč Ivan Hovorka.

Po mnoha letech se rozhodl opustit svou funkci u nároďáku. „Už druhý rok za sebou panuje kvůli koronaviru taková blbá doba, loni se kromě mistrovství republiky zrušily všechny vrcholné akce, neproběhl žádný mezinárodní závod. A letos je zatím situace taky dost nejistá, nikdo nemůže nic zaručit. Proto jsem si dal vedle sebe pro i proti mého dalšího pokračování a ten druhý sloupec důvodů byl mnohem delší,“ vysvětlil Hovorka svůj konec.

Dobrou zprávou naopak je, že borci Dukly od 26. dubna konečně zahájili společnou přípravu včetně tréninkových seskoků. „Mají za sebou dva týdny, přičemž ten první byl díky příznivějšímu počasí docela dobrý, naopak ve druhém týdnu již povětrnostní podmínky tolik nepřály. Hlavní však je, že už můžou po extrémně dlouhé pauze normálně skákat. Samozřejmě nabrali v počtu seskoků nepříjemné manko, které teď musí dohánět,“ přiblížil Hovorka.

Podstatné je, aby všichni klasičtí parašutisté včetně těch prostějovských měli na co makat, aby znovu nepřišli o veškeré závodní vrcholy. „Šestidílný seriál Světového poháru na přesnost přistání momentálně zůstává v platnosti kromě jednoho závodu v Německu, který sice má proběhnout, ale mimo soutěž. Úvodní díl v Chorvatsku má termín před polovinou června, tak se uvidí, jestli se uskuteční podle plánu,“ odtušil Hovorka.

Nemalé otazníky se každopádně vznášejí nad osudem srpnového civilního mistrovství světa 2021 v Rusku. „Rusové mají kvůli dopingové aféře zákaz pořádat mezinárodní sportovní akce, což by se mělo vztahovat i na parašutistický šampionát. Už nějakou dobu se to řeší, možná dostanou výjimku a možná ne. Rozhodnutí se očekává v nejbližší době.“

V ohrožení snad není vojenské MS ve druhé půlce listopadu v Kataru ani následné, z února přeložené klání ve Spojených arabských emirátech. „Za kluky si nejvíc ze všeho přeju, ať můžou během letošní sezóny absolvovat co nejvíc soutěží. Přijít o druhý závodní rok v řadě za sebou by byla hrůza, vždyť například Jirka Gečnuk si po zrušeném loňsku schválně prodloužil kariéru, aby nekončil takhle blbě. Některým utíkají sezóny na osobním výkonnostním topu, další nemůžou nabírat potřebné zkušenosti na vrcholných podnicích. Snad tedy letošek normálně poběží,“ zadoufal Ivan Hovorka.

 

mezinárodní termínová listina klasického parašutismu 2021

11. až 13. června:       1. závod Světového poháru v Chorvatsku (Rijeka)

25. až 27. června:       2. závod Světového poháru ve Slovinsku (Bled)

22. až 24. července:   3. závod Světového poháru v Německu (Zweibrucken) – mimo soutěž

30. července až 1. srpna: 4. závod Světového poháru v Itálii (Belluno)

10. až 20. srpna:         civilní mistrovství světa v Rusku (Tanaj/Kemerovo) – ?

27. až 29. srpna:         5. závod Světového poháru v Rakousku (Thalgau)

24. až 26. září:            6. závod Světového poháru ve Švýcarsku (Locarno)

15. až 20. listopadu:   armádní mistrovství světa v Kataru (Dauhá)

1. až 5. prosince:        závody ve Spojených arabských emirátech (Dubaj)