Volby pomalu klepou na dveře, do otevření volebních místností chybí necelý měsíc. A přesto jsou podle mnoha průzkumů nadále statisíce lidí nerozhodnuty, komu to hodí. Nebo zda k volbám vůbec půjdou. Pro strany a hnutí je to výzva, stejně tak ale pro voliče. Zbývá už jen málo času, je tak načase se rozhodnout.

Rozhodování se zdá být velice obtížné. Kandidují desítky a desítky stran a různých uskupení. A i když vezmeme v potaz jen ty, které průběžně figurují v průzkumech (ANO, Spolu, koalice PirSTAN, ČSSD, SPD, KSČM, Přísaha a Trikolóra) nad čtyřmi, pěti procenty, stále je jich dost na výběr. Ten ale může být jednodušší, než se na první pohled zdá. Tyto volby totiž nejsou fakticky o ničem jiném, než o vyjádření (ne)spokojenosti s vládou Andreje Babiše. Ten tvrdí, že se máme skvěle, země vzkvétá, lidé se radují, slunce svítí a tak dále… Nyní je na zvážení voličů, zda tato proklamace odpovídá realitě.

Proč ale tvrdím, že výběr je vlastně jednoduchý? Tak to vezměme popořádku: PirSTAN a Spolu opakovaně odmítli povolební spolupráci s Babišem. ČSSD (pokud se vůbec dostane do sněmovny) by do ní znovu šla, minimálně, pokud by bylo u moci ve straně Hamáčkovo křídlo. KSČM? To je zbytečné se vůbec bavit. Nedávno zase Tomio Okamura potvrdil, že by se Babišovi ve vládě nebránil (a na stole je i podpora menšinového kabinetu ANO). A Přísaha s Trikolórou? Zde je odhad horší. Ale vazby Přísahy na ANO už též proběhly médii…

Výběr je tedy jednoduchý: Pokud si odpovíte, že země skutečně vzkvétá, vládě se podařilo manažersky zvládnout koronavirus, udělala potřebné reformy, zvládá stavbu silnic, podporu nejen průmyslu ale i stovek tisíc živnostníků, udělala něco pro školství nebo lepší životní prostředí, hoďte to ANO. Bylo zde osm let, mělo velkou sílu ve sněmovně a možnost prosadit téměř cokoli. Pokud si naopak myslíte, že vládní hnutí koronavirus nezvládlo, zemi nijak neprospělo, potřebné zákony neprosadilo a nesplnilo své sliby (nebo třeba jen krylo nezákonnosti svého šéfa), pak je načase zvážit některou z koalic. Nikdo jiný Babiše nemá šanci porazit. A to i s přihlédnutím k průzkumům: pouze čtyři uskupení jsou dlouhodobě nad pěti procenty, a to ANO, Spolu, PirSTAN a SPD.

A takhle jednoduché to je.