Už poosmé orientační běžci a běžkyně vyrazili na závod v orientačním běhu. A ne ledasjaký, opět se totiž závod konal přímo na Štědrý den 24. prosince. Původním plánem přitom nebyla akce pro celý oddíl i jeho příznivce. Jak připomíná zakladatel tradice a hlavní organizátor akce Marek Otruba, zprvu se jednalo o akci čistě rodinnou.

„Původně jsme začali s akcí jako rodinnou záležitostí, která měla zabavit děti před nadílkou od Ježíška. Zhruba před čtyřmi lety se akce rozšířila na oddílovou akci orienťáků z Plumlova. Letošního ročníku už se zúčastnilo i několik závodníků z Prostějova,“ ohlížel se za ročníkem 2021 Ježíškova vánočního poháru právě Marek Otruba. „Tentokrát se závod konal mezi Plumlovem a Ohrozimí na nové mapě. Závodu se zúčastnilo celkem 32 závodníků a závodnic. Hlavní kategorie měly vzdušnou čarou 3,8 kilometru, nejmladší kategorie, tedy děti do 10 let, 1,3 kilometru,“ upřesnil  Otruba.

Ač se jedná o akci sváteční, pohodovou, je to zároveň závod, který má vítěze. Muže tak ovládl František Karásek z Prostějoviček, ženy zase Ivona Otrubová z Plumlova. Kromě nové mapy ale závod hlásil ještě jednu změnu. „Poslední tři roky vždy po vyhlášení vítězů proběhla vánoční koupel v Podhradském rybníku, u kterého se závod konal. Letos jsme změnili místo působení a vánoční koupel nemohla být. K závodu ale patří i tradiční předstartovní rituál, kdy si dospělí závodníci před startem dají něco silnějšího na kuráž. A ten jsme dodrželi,“ pochvaloval si Marek Otruba. Nejlepší běžci v jednotlivých kategoriích se pak mohli těšit na věcné ceny. (sob)