Na brněnském velodromu se uskutečnilo dráhové mistrovství České republiky ve sprinterských disciplínách 2023. Cyklističtí zástupci mládežnického týmu TUFO PARDUS Prostějov přivezli z jihomoravské metropole patnáct cenných kovů (!), mezi nimiž byly i dva tituly šampiónů ČR.

První mistrovský blok na dráze tradičně patří každý rok sprinterům a sprinterkám. Na programu byly disciplíny sprint, keirin, 1 kilometr a 500 metrů s pevným startem. Na startu samozřejmě nechyběli zástupci prostějovského klubu a z brněnského oválu exportovali slušnou medailovou sbírku.

Nevýraznější závodnicí hanáckého oddílu byla juniorka Karolína Richterová, která vybojovala bronzy v team sprintu i keirinu, přidala stříbro na 500 metrů s pevným startem a vše korunovala ve sprintu dobytím zlata i navléknutím mistrovského dresu! Mezi juniorkami získala titul rovněž Patricie Müllerová za 500 metrů s pevným startem právě před parťačkou Richterovou, společně pak dosáhly na třetí místo v týmovém sprintu žen a juniorek.

 

Starší žáci Alexandr Kaniščev a Arnošt Drcmánek se seřadili na druhé a třetí pozici v závodě na 500 metrů s pevným startem a spolu dojeli stříbrní v team sprintu. Kadetka Kristýna Křupalová ukořistila dva bronzy za úplně stejné disciplíny, po jedné blyštivé placce přidali do sbírky Jakub Dedek v keirinu mladších žáků, jeho bratr Matěj Dedek v team sprintu starších žáků a junioři David Karásek se Samuelem Juricou taktéž v team sprintu.

Trenér TUFO PARDUS PV Martin Cetkovský hodnotil vystoupení svých svěřenců pozitivně, ale viděl i rezervy. „Sprinterský mistrák je pro nás vždy spíše předehrou ke druhé části mistrovství republiky, té vytrvalostní. I přes poměrně velký tréninkový výpadek si velmi dobře vedla Kája Richterová. Letos tradičně byla dost vidět i Paťa Müllerová, byť je zaměřením především vytrvalkyně. Žáci odvedli asi to, na co v danou chvíli měli. Možná malinko víc jsem čekal od Arnošta Drcmánka, ale bylo na něm vidět, že mu ještě schází nabrat nějaké zkušenosti. Nyní se vrhneme do přípravy na vytrvalecký mistrák, který se bude konat u nás v Prostějově. Já však ještě předtím pojedu s českou reprezentací juniorů na mistrovství Evropy do Portugalska, kde se mnou prostějovskou cyklistiku bude reprezentovat Patricie Müllerová.“

Jak Cetkovský zmínil, mládežnické kategorie čeká na konci července dráhové MČR ve vytrvalostních disciplínách, jež letos hostí prostějovský velodrom. Místní sportovní klub cyklistů tak zve všechny příznivce a fanoušky cyklistiky, aby přišli naše mladé naděje v termínu 28. až 30. července na domácí velodrom podpořit!