Četné změny v hráčských kádrech klubových účastníků UNIQA extraligy žen ČR patří k letnímu období mezi dvěma sezónami v posledních letech čím dál víc. I tentokrát došlo k mnoha přesunům na soupiskách u všech týmů – někde se obměnila přes polovina družstva, jinde alespoň několik jmen.

O nějaké stabilitě se tak v rámci nejvyšší národní soutěže volejbalistek nedá vůbec mluvit, což ale nemusí být jen na škodu. Řadový fanoušek se sice v tomhle nekončícím kolotoči hůř orientuje, leč personální nestabilita zároveň dělá z extraligového pelotonu lákavě živý organismus.

V jiných kolektivních sportech často máte předem daný okruh největších favoritů i outsiderů s dost vysokou pravděpodobností, že dané role bez větších překvapení potvrdí během celého ročníku až do výsledkově předpokládaného konce.

Něco takového se u ženské ligy pod vysokou sítí 2021/22 odhaduje pouze složitě. Ústřední adept na zlato? Ano, zřejmě úřadující mistryně z Dukly Liberec, kde znovu poskládali hodně kvalitní mančaft. Ale co a jak dál?

Od medailových postů až po sedmé místo se zápasové boje mohou klidně změnit v pověstnou ruskou ruletu bez jakýchkoliv prognostických záruk. Máme tu Šelmy Brno, Olomouc, Olymp Praha, Ostravu, KP Brno i Prostějov na přibližně stejné herní úrovni. A bude záležet na dlouhodobé formě, kam se jednotlivé soubory v tabulce zařadí.

Papírově slabší Přerov, Šternberk i Frýdek-Místek přitom nechtějí automaticky zůstat dole, jejich případné překvapení na něčí úkor rozhodně není vyloučeno. V součtu tak zde máme nebývale otevřené startovní pole, kde při tipování čehokoliv může zle pohořet i renomovaný volejbalový odborník.

Tím větší zábavu to slibuje natěšeným fanouškům toužícím po vyrovnaných atraktivních bitvách.