V centru Moravy nemůže nikdo z nás počítat, že najde kdovíjaké kopce, ale geografická poloha regionu má pro cestu na hory své velké výhody. Řada krásných míst a vrcholů je totiž jen nedaleko a využít se k tomu dá i jednodenní výlet. Stačí ráno vyrazit a na večer už můžete být zpátky u svého domova, protože například Jeseníky jsou, co by kamenem dohodil.

 

Na své si v nedalekém okolí přijdou lyžaři, běžkaři, ale i pěší turisté. Pokud vám bohatě stačí kratší a nepříliš prudké kopce a chcete se spíše jen tak vyblbnout, máte možnosti téměř za humny. Za vyzkoušení stojí například Kladky, Hlubočky či Hrubá Voda. Skiareály nabízejí lyžovačku takzvaně na pohodu za velmi solidní ceny. Tyto sjezdovky jsou také vhodné pro začátečníky, kteří se s lyžemi teprve sžívají. I zde ani majitelé nespí a vymýšlejí novinky, které obohacují zážitky.

Kdo už by chtěl spíš na větší kopce, musí vyrazit ještě o něco dál. V Jeseníkách na něj pak čeká řada velmi zajímavých a známých sjezdovek, které má spousta lyžařů ve značné oblibě a pravidelně se tam vrací. Za zmínku stojí například Karlov, Ovčárna či Červenohorské sedlo. V těchto areálech najdeme sjezdovky různé obtížnosti, na své si přijdou „profíci“ i méně zkušení lyžaři. Kromě krásných areálů a nádherné přírody v okolí je vedle jednodenních výletů možnost strávit v místě dovolenou. Okolí se totiž hemží útulným ubytováním.

Zajímavá dovolená to na těchto místech nemusí být jen pro aktivní lyžaře, protože své si v Jeseníkách najdou milovníci i jiných aktivit. Jsou totiž vyhlášené řadou běžkařských tratí, které se liší podle obtížnosti, z nichž některé vyžadují velmi dobrou fyzičku. Odkud kam se přesně vydáte, je pak už zcela na vás a vašich schopnostech.

A strádat nebudou ani ti, kteří mají ze všeho nejraději turistiku. Při toulkách zimní přírodou nádherných Jeseníků objeví milovníci výhledů velmi zajímavá místa. Každoroční atrakcí je ledová homole – ledotrysk uprostřed jezírka v Karlově Studánce, vodopády Jeseníků se mění v ledopády. Velkým turistickým lákadlem je například výšlap na Praděd, za dobrého počasí lze z jeho rozhledny spatřit Lysou Horu, Radhošť, a dokonce i Sněžku. A jen tak na okraj. Tamní restaurace nabízí výborné kynuté knedlíky, ostatně příležitosti k občerstvení jsou i v Kurzovní chatě a ve Švýcárně.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & KAM NAHORY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 30. ledna