Hned trojnásobné zastoupení v hlavní soutěži mužů bude mít prostějovský tenis na Roland Garros. Ve dvouhře se představí Jiří Veselý, Jiří Lehečka a úspěšný kvalifikant Zdeněk Kolář.

Soupeřem nejlepšího českého tenisty bude v 1. kole Američan Steve Johnson. Pokud postoupí pravděpodobně narazí na šestnáctého nasazeného Pabla Carreňa ze Španělska. „Věřím, že budu zdravotně v pořádku a poperu se o to, abych v soutěži zůstal co nejdéle,“ uvedl Veselý, který se vrátí na kurty po měsíční pauze.

Poprvé se do hlavní soutěže dostal Jiří Lehečka. Narazí na nebezpečného Davida Goffina z Belgie, se kterým nedávno prohrál v Monte Carlu ve dvou setech. Český tenista věří v povedenou odvetu. „Můžu porazit každého soupeře. Nechám na kurtu všechno, snad to bude stačit,“ říká odhodlaně Lehečka.

Zdeňka Koláře čeká grandslamová premiéra a jeho protivníkem bude domácí Lucas Pouille. Držitel divoké karty byl už na světovém žebříčku desátý, momentálně je ve druhé stovce. „Na takový zápas jsem čekal dlouho. Půjdu do toho naplno, šanci určitě mám,“ odhaduje své šance Kolář.

Obhájkyně titulu ve dvouhře i deblu Barbora Krejčíková se vrací po téměř tříměsíční pauze. V prvních dvou kolech má přijatelné soupeřky, ve třetím může narazit na kvalitní Rumunku Soranu Cirsteaovou. „Nečekala jsem, že budu pryč tak dlouho, ale teď jsem zdravá. Je úžasné, že můžu znovu začít na místě, kde jsem loni vyhrála grandslam,“ těší se na návrat Krejčíková.

Karolína Plíšková v posledním turnaji před Paříží hrála semifinále ve Štrasburku a doufá v návrat dobré formy. Pokud se jí bude dařit, může ve čtvrtfinále narazit na největší favoritku Polku Igu Šwiatekovou. „Tak dopředu se nedívám, půjdu kolo za kolem,“ uvedla Plíšková.

Poslední nasazenou tenistkou ve dvouhře se Petra Kvitová. Před rokem musela kvůli zranění odstoupit před utkáním 2. kola, letos doufá, že se jí bude dařit lépe. „Paříž mám ráda. Chci tady zůstat co nejdéle,“ usmívá se Kvitová.

V průběhu prvního hracího dne si postup do 2. kola vybojovala Kateřina Siniaková po vítězství nad Chorvatkou Petrou Martičovou. Olympijská vítězka ve čtyřhře zvládla vyrovnané koncovky obou setů a přetlačila soupeřku, která přitom v posledních týdnech měla výbornou formu. Dál jde také Karolína Muchová po úspěšném startu turnaje s domácí kvalifikantkou Carole Monnetovou. „Jsem ráda, že jsem vyhrála ve dvou setech, protože každé první kolo je zrádné. Byl to těžký zápas, soupeřka bojovala o každý míč,“ uvedla Muchová.

ŽENY

Roland Garros

dvouhra – 1. kolo: Muchová - Monnetová (Fr.) 6:3, 6:3, Siniaková - Martičová (Chorv.) 6:4, 7:6.