Neuvěřitelný příběh prožívá prostějovský tenista Jiří Lehečka na prvním grandslamu sezóny.

Nejdříve poprvé v kariéře přešel přes úvodní kolo a nadechl se k úžasnému tažení, během kterého zatím stačil vyřadit hned tři nasazené soupeře a bude bojovat o postup do semifinále s Řekem Tsitsipasem. Lehečka už má jistotu posunu do čtvrté světové desítky.

Prostějovský tenista Jiří Lehečka se na tenisový svátek Australian Open v Melbourne připravil parádně. Na jeho raketě zůstal například Chorvat Borna Čorič, po pětisetové bitvě Brit Cameron Norrie a v osmifinále i sedmý hráč světa Félix Auger-Aliassime z Kanady, s nímž Čech ztratil jediný set.

„Je to něco neuvěřitelného. Loni jsem tady vypadl hned na začátku, teď je to jiný příběh. V zápasech se mi daří. V tom posledním jsem si po druhém setu za vyrovnaného stavu řekl, že nesmím prohrát ani jedno podání. Splnil jsem to, proto jdu dál,“ usmíval se po posledním vítězství Lehečka.

Spokojený se svým vystoupením může být také Dalibor Svrčina. Po premiérovém postupu do hlavní soutěže překvapivě vyřadil Jaume Munara ze Španělska a nad jeho síly byl až nasazený Japonec Jošihito Nišioka. „V posledním zápase bylo hodně gamů, které jsem soupeři odevzdal. Ale našly by se i světlejší chvilky. Nabral jsem spoustu zkušeností, ty se budou v dalších měsících hodit,“ uvedl Svrčina.

Ve dvouhře žen se přes druhé kolo nedostala Brenda Fruhvirtová, Kateřina Siniaková, Karolína Muchová, Petra Kvitová ani Sára Bejlek, která hned na začátku v českém derby nestačila na Barboru Krejčíkovou. „Už postup z kvalifikace byl úspěch. Nemůžu chtít hned všechno. V zápase se projevily Bářiny zkušenosti, já jsem navíc tři dny pořádně netrénovala. Necítila jsem se, podle toho to dopadlo,“ konstatovala Bejlek.

Ve 4. kole skončila cesta Krejčíkové po porážce s Jessicou Pegulaovou, přesto hodnotila své vystoupení pozitivně. „Osmifinále na grandslamu rozhodně není špatný výsledek. Soupeřka nemá žádnou velkou slabinu. Vyzkoušela jsem úplně všechno, ale ukázala, že je ve velké formě,“ uznala Krejčíková.

Mezi nejlepší šestnáctku se dostala také Karolína Plíšková a poprvé také Linda Fruhvirtová. Ta je díky tomu na hranici první padesátky žebříčku WTA. „Je to fantastické. Sice mám během turnaje drobné problémy se stehnem, není to ale nic, co by mě mohlo zastavit,“ řekla bojovně naladěná tenistka.   

 

Australian Open

MUŽI

Dvouhra – 1. kolo: Lehečka – Čorič (21-Chorv.) 6:3, 6:3, 6:3; Svrčina – Munar (Španělskko) 6:3, 6:2, 6:2. 2. kolo: Lehečka – Eubanks (USA) 6:4, 6:4, 3:6, 6:3; Svrčina – Nišioka (31-Japonsko) 3:6, 4:6, 2:6. 3. kolo: Lehečka – Norrie (11-V. Británie) 6:7 (8:10), 6:3, 3:6, 6:1, 6:4. Osmifinále: Lehečka – Auger-Aliassime (6-Kanada) 4:6, 6:3, 7:6, 7:6.