World Junior Tennis Finals 2023 v Prostějově tradičně odstartovalo v nedělním podvečeru slavnostním losováním. Jako obvykle proběhlo v hale Hotelu Tennis Club za účasti všech dvaatřiceti zúčastněných týmů (šestnácti dívčích i chlapeckých), jež letošní ročník tenisového mistrovství světa družstev do 14 let absolvují.

Jak při losu dopadly národní výběry české země, jenž opět budou mít výhodu domácího prostředí? Češi na první pohled nijak zle, neboť v základní skupině C narazí na Brazílii, Pákistán a Jižní Koreu. Jako čtvrtí z nedávného evropského šampionátu tak mohou směle útočit minimálně na postup do čtvrtfinále.

Z papírového hlediska naopak osud zdaleka tolik nepřál Češkám, když je poslal taktéž do grupy C, ovšem v jejich případě se dvěma kontinentálními soupeři z Velké Británie a Slovenska plus k tomu se vždy favorizovanými Američankami. Děvčata ČR totiž tentokrát nejsou mezi nasazenými, i proto by letos byl jejich případný boj o medaile spíš příjemným překvapením.

V rámci slavnostního aktu přivítal veškeré osazenstvo náměstek primátora statutárního města Prostějov Miloš Sklenka. „Prostějov je opravdu krásné město a rádi jej nazýváme městem sportu. Jednou z vrcholných mezinárodních akcí zde konaných je právě toto tenisové mistrovství světa, jehož nesmírně dlouhá šňůra pořádání u nás je zásluhou marketingové agentury TK PLUS. Všem vám přeji hodně štěstí a hrajte v duchu fair play,“ řekl Miloš Sklenka.

Za Mezinárodní tenisovou federaci (ITF) promluvil Carlos Bravo. „Vítám všechny týmy a gratuluji k tomu, že jsou tady, neboť už postup na World Junior Tennis Finals je vždy úspěchem. Ať se vám daří v Prostějově, který tenhle turnaj hostí už po čtyřiadvacáté za sebou, což je skutečně úctyhodné. Moc děkujeme pořadatelům za to, jak dlouho i skvěle šampionát čtrnáctiletých organizují,“ zdůraznil Carlos Bravo.

Samotný los tradičně prováděl vrchní rozhodčí MS U14 Stephan Cretois: pro dívčí kategorii společně s hráčem USA Marcelem Latakem, pro chlapeckou kategorii pak spolu s hráčkou Velké Británie Hollie Smart. Celá procedura rychle odsýpala a nakonec zabrala jen něco málo přes půl hodiny s jediným maličkým zádrhelem v podobě na chvíli nefungujícího mikrofonu. Závada však byla rychle odstraněna, dnes od 10.00 hodin tak už globální mládežnická akce tenisu naostro propukne slavnostním zahájením v areálu TK Agrofert Prostějov za Kosteleckou ulicí.

LOS WORLD JUNIOR TENNIS FINALS 2023

CHLAPCI

Základní skupina A

Francie, Kanada, Maroko, Hong Kong

Základní skupina B

Turecko, Japonsko, Kolumbie, Německo

Základní skupina C

Brazílie, Česko, Pákistán, Jižní Korea

Základní skupina D

USA, Velká Británie, Peru, Slovensko

 

DÍVKY

Základní skupina A

Rumunsko, Paraguay, Brazílie, Austrálie

Základní skupina B

Kanada, Jižní Korea, Egypt, Maroko

Základní skupina C

USA, Slovensko, Česko, Velká Británie

Základní skupina D

Srbsko, Japonsko, Argentina, Německo

 Skupiny najdete ZDE

 Program najdete ZDE

 32 wjtf sponzori