Na první místo v kategorii dívek a desáté pořadí mezi chlapci budou navazovat v letošním ročníku finálového turnaje mistrovství světa družstev do 14 let výběry České republiky. O úspěch budou usilovat v těžké konkurenci.

„V této věkové kategorii je těžké odhadovat favority. Především o mimoevropských týmech toho příliš nevíme. Ovšem tenis je globálním sportem, talentované hráče najdeme všude. Předpokládám, že na antuce budou nebezpeční Jihoameričané. Do okruhu favoritů budou patřit družstva Spojených států amerických. Německo bude obhajovat stříbro v obou kategoriích. Očekávám opravdu hodně vyrovnaný šampionát a věřím, že dobrými výkony se bude prezentovat také náš tenis,“ přeje si ředitelka turnaje Petra Černošková, podle níž bude měřítkem případný postup do čtvrtfinále. „Ve vyřazovací části se už může stát cokoli,“ odhaduje.

Dívky České republiky v domácím prostředí před rokem vybojovaly zlaté medaile, když neprohrály ani jedno utkání. Ve finále porazily Německo a zaslouženě získaly titul. „Na holky jsem mohla být pyšná. Vyrovnaly se s rolí favoritek a velkým tlakem okolí. Turnaj je zastihl ve skvělé formě a odehrály fantastické zápasy,“ pochvalovala si kapitánka výběru Petra Cetkovská.

Chlapecký výběr v loňském roce obsadil desáté místo s bilancí tří výher a stejného počtu porážek. V posledním zápase o devátou pozici tým prohrál s Itálií 1:2, když jediný bod získal ve čtyřhře. „Chtěli jsme postoupit do čtvrtfinále, ale dostali jsme se do těžké skupiny. Desáté místo bylo solidní,“ uvedl kapitán Jiří Kulich.

Tentokrát bez prostějovské naděje

Na velkou jízdu dívčího výběru z loňského roku se nedá zapomenout. Na cestě za zlatem ztratil pouhé tři sety a neprohrál jediné utkání. Zopakovat podobný úspěch nebude vůbec snadné, o co nejlepší výsledek se bude snažit trio Sára Oliveriusová, Lucie Slaměníková a Jana Kovačková. Tým opět jako kapitánka povede bývalá úspěšná tenistka Petra Cetkovská. „Loni se ukázala síla českého tenisu. Na všechny holky jsem byla opravdu hrdá. Díky úspěchům předchozích generací byly sebevědomější. Věřily, že mohou uspět, zároveň byly pokorné. Tenis je náročný, jednou jste nahoře, jednou dole, takže pokora a tvrdá práce jsou důležité,“ uvedla Cetkovská, která by si pochopitelně přála, aby letošní tým navázal na ten předchozí.

Všechny nominované hráčky v průběhu sezony ukázaly svoji kvalitu. Slaměníková vyhrála například turnaj v Burgasu, Kovačková uspěla v Piešťanech, Roehamptonu nebo francouzském Gradignanu a Oliveriusová nenašla přemožitelku v Hrádku nad Nisou nebo Jablonci. „Sestava vypadá dobře, holky se budou snažit, aby uspěly a bojovaly o co nejlepší umístnění. Všechno je otevřené, i když v této věkové kategorii je složité něco předpovídat. Rozhodně ale máme šanci na úspěch, třeba i ten medailový,“ věří českému dívčímu výběru ředitelka turnaje Petra Černošková.

Mezi nejlepší osmičku se pokusí probít chlapecký výběr ve složení Tomáš Krejčí, Jakub Kusý a Filip Landman. Jedničkou bude Krejčí, semifinalista nedávného mistrovství Evropy v singlu. „Společně s Jakubem vyhráli na Evropě čtyřhru, také Filip je velice dobrý hráč. Tým vypadá o kousek silnější, než ten loňský. S postupem do čtvrtfinále bychom byli spokojení, medaili bychom pochopitelně brali, byla by ale nadplán,“ říká kapitán výběru Jiří Kulich.

Na letošním evropském Summer Cupu obsadili Češi čtvrté místo. Proto nepatří mezi největší favority a ve skupině je čekají těžké souboje s často neznámými soupeři. „Známe pochopitelně evropské týmy a některé zámořské, třeba Japonsko. Je to tak půl na půl. V některých případech půjdeme do neznáma, na to jsme zvyklí,“ poznamenal Kulich, podle něhož se mezi týmy složitě hledá favorit. „Ale třeba Brazilci vypadají hodně dobře,“ nabízí jeden z tipů český kapitán.

Kulich počítá s tím, že díky dobré formě z poslední doby bude tahounem výběru Krejčí, současně plánuje, že hráči se v zápasech budou podle potřeby střídat. „Bude pochopitelně záležet na vývoji zápasů a vývoji v základní skupině. Musíme současně vnímat, že na mistrovství odehrajeme šest těžkých duelů a bude třeba podle množností šetřit síly jednotlivých hráčů,“ plánuje šéf českého družstva.