Závěrečnému letošnímu grandslamu, kterým bude newyorské US Open, bude předcházet tradiční kvalifikace. Jistotu účasti v bojích o hlavní soutěž má v tuto chvíli celkem pět českých mužů a tři ženy. Většina z nich nese prostějovskou minulost či současnost.

Co se mužské tříkolové kvalifikace týče, do té vedle Tomáše Macháče (104. na žebříčku ATP), jenž je dvanáctý pod čarou pro účast přímo v hlavní soutěži, naskočí také členové TK Agrofert Dalibor Svrčina (170.), Zdeněk Kolář (171.), Vít Kopřiva (184.) a Jakub Menšík (187.). Kopřiva přitom ještě minulý týden figuroval mimo tzv. „cut“. Spasil jej však zisk turnajového titulu na challengeru ve Veroně, díky němuž vyskočil z 248. místa a o kvalifikaci US Open nepřijde. Sedmnáctiletý Jakub Menšík pak bude v grandslamové kvalifikaci debutovat. V posledních týdnech poctivě pracoval na svém žebříčku, během července se prodral do dvou čtvrtfinále na challengerech a vyhoupl se poprvé do druhé stovky světa. Svůj velký debut tak prožije ve druhé polovině tohoto měsíce v New Yorku, kde se kvalifikace bude hrát od úterý 22. srpna do pátku 25. srpna.

Ženskou kvalifikaci absolvují vedle Terezy Martincové (109.) ještě Brenda Fruhvirtová (141.) a také Sára Bejlek (221.). Hráčka prostějovského klubu vybojovala svým titulem v estonském Pärnu poslední místečko, které aktuálně listina přihlášených hráček nabízí. Na odhlašování ovšem budou čekat i další české tenistky, které doufají v účast v kvalifikaci. To se týká Lucie Havlíčkové (228.), která je šestá pod čarou, a Barbory Palicové (229.), jež je hned za ní. Teoretickou naději na posun do listiny kvalifikantek má také Gabriela Knutsonová (240.), která je ale v tuto chvíli až devatenáctá pod čarou. A jak sama poznamenala, příliš s tím nepočítá a spíš se bude soustředit na to, aby si vylepšila žebříček s ohledem na příští Australian Open.