Už teď je jisté, že ITF World Junior Tennis Finals 2023 v Prostějově skončí pro domácí výběry České republiky sportovním úspěchem. Mladí tenisté i tenistky naší země totiž na mistrovství světa družstev do 14 let pronikli mezi elitní kvarteto svých kategorií, což se podle papírových předpokladů nečekalo. Jde tudíž o báječně příjemné překvapení!

Jako první čtvrtfinále zahájily a také zdárně završily žákyně ČR. Než ale dospěly k senzačnímu triumfu 2:1 nad rovněž nenasazenou Austrálií, byla to pořádná šichta. Jana Kovačková si na úvod projela horskou dráhu nahoru, dolů a zase nahoru proti Koharu Nishikawa, kterou v duelu plném zvratů udolala 6:1, 1:6 a 7:6, v závěrečném tiebreaku těsně 7:5.

Výborně rozjetý mač se však zadrhl při druhé dvouhře, v níž Lucie Slaměníková marně vzdorovala vynikající Renee Alame 2:6, 3:6. Musel tedy rozhodnout debl, kterým Kovačková se Sárou Oliveriusovou prokázaly opravdově bojovná lví srdce. Soupeřky z jižní polokoule odrovnaly dvakrát 6:3 a euforie z neočekávaného postupu do semifinále mohla propuknout na plné obrátky!

„Ze začátku jsme byly dost nervózní, ale postupně se nám dařilo náš výkon zlepšovat. Řekla bych, že tu rozhodující čtyřhru jsme měly docela pod kontrolou a nemělo to kam uhnout,“ smála se po chutném vítězství Sára Oliveriusová. „Máme obrovskou radost, že jsme to dokázaly. A teď chceme vyhrát celý šampionát! Co k tomu potřebujeme? Hrát co nejlíp a porazit všechny špičkové soupeřky,“ doplnila Sára. Má pravdu, v dnešním semifinále od 10.00 hodin čeká české hrdinky vysoce favorizované Srbsko.

Už tradičně později - teprve před sedmou hodinou večerní - končili svou čtvrtfinálovou bitvu žáci ČR. A navrch měl zprvu jejich silný sok z Turecka, neboť Filip Ladman po nesmlouvané řeži o fous padl s Mustafou Ege Sikem 6:4, 5:7, 4:6. Leč chlapcům v červenobílomodrých úborech vyšel dokonalý výsledkový obrat. Nastartoval jej Tomáš Krejčí přemožením Kaana Isic Kosanera 7:6, 7:5 a potvrdilo perfektně zvládnuté deblové drama.

Tomáš Krejčí a Jakub Kusý se mohli opřít o hlasitou podporu diváků včetně svých mladých reprezentačních parťaček, které je přišly také povzbudit. Zrodilo se vítězství 6:3, 6:4, celkově 2:1 a hurónský řev mohutně slavících Čechů se rozléhal celým areálem TK Prostějov za Kosteleckou ulicí. „Už jsme tam! A teď rychle na hráčskou párty,“ hulákal Kuba Kusý s vydatnou dávkou postupového adrenalinu v krvi.

Kapitán Jiří Kulich hodnotil další dílčí úspěch o poznání střízlivěji. „Výborně jsme zvládli už základní skupinu, kde to bylo kvůli nepříznivému počasí dost specifické. Víc se nehrálo než hrálo a pořád čekalo, až přestane pršet, zápasy končily pozdě večer nebo se dohrávaly druhý den ráno. Každopádně jsme porazili vcelku jasně Koreu a naprosto hladce slabší Pákistán, prvenství ve skupině pak vybojovali cenným zdoláním favoritů z Brazílie,“ ohlížel se Kulich.

„Přesto jsme ve čtvrtfinále šli na rovněž velice silné Turecko, jež postoupilo ze druhého místa. Dobře je známe, letos jsme je zatím neporazili a taky dnes s nimi prohrávali. Jenže kluci na ně byli pořádně nažhavení, strašně moc bojovali a nepříznivý průběh dokázali otočit. Všichni tři odvedli supr výkony, účastí v semifinále jsme překonali cíl. Povedlo se nám dostat do bojů o medaile, což je paráda. Teď ještě nějakou urvat,“ přál si kapitán před dnešním semifinálovým utkáním proti nejvýše nasazené Francii.

 

WJTF 2023 - VÝSLEDKY

ŽÁCI

Čtvrtfinále

Kanada (8) - USA (2) 2:1, Německo - Brazílie (3) 2:1, Česko (7) - Turecko (4) 2:1 (Ladman - Ege Sik 6:4, 5:7, 4:6, Krejčí - Isic Kosaner 7:6, 7:5, Krejčí, Kusý - Ege Sik, Isic Kosaner 6:3, 6:4), Francie (1) - Velká Británie (5) 2:1.

O 9. až 16. místo

Peru - Maroko 2:1, Japonsko (6) - Pákistán 3:0, Jižní Korea - Kolumbie 2:1, Slovensko - Hong Kong 2:1.

ŽÁKYNĚ

Čtvrtfinále

Německo - Rumunsko (1) 2:1, USA (4) - Kanada (3) 2:1, Česko - Austrálie 2:1 (Kovačková - Nishikawa 6:1, 1:6, 7:6, Slaměníková - Alame 2:6, 3:6, Kovačková, Oliveriusová - Nikolic, Nishikawa 6:3, 6:3), Srbsko (2) - Jižní Korea (7) 2:1.

O 9. až 16. místo

Velká Británie - Paraguay (8) 2:1, Maroko - Argentina 3:0, Slovensko (6) - Egypt 3:0, Japonsko (5) - Brazílie 2:1.