Především o výkony prostějovských tenistů se bude opírat český tým na zářijovém finálovém turnaji Davis Cupu. Ve čtyřčlenné nominaci figurují Jiří Lehečka, Jakub Menšík a Adam Pavlásek, které doplňuje Tomáš Macháč. V této sestavě se český tým ve skupině C ve Valencii od 12. do 17. září utká s domácím Španělskem, Srbskem a Jižní Koreou.

„S touto sestavou jsme byli už v Portugalsku, kde s námi byl ještě Vít Kopřiva. Ten bude tentokrát chybět, protože se bude hrát na tvrdém povrchu v hale. Přednost naopak dostal Jakub Menšík, který je velkým příslibem do budoucna,“ prohlásil kapitán týmu Jaroslav Navrátil.

Jedničkou bude Lehečka následovaný Macháčem. „Jirka podává stabilní výkony. Posunul se na 33. místo na světě, což je v letošní sezóně velký vzestup formy. Budu rád, když mu vydrží i po US Open. Tomáš byl malinko zraněný, na tři týdny vypadl z turnajového kolotoče. Teď se vrátil a potrénoval. Doufám, že se dostane do dobré formy,“ věří Navrátil s tím, že Menšík by mohl být zajímavým žolíkem v sestavě. „Ve své kategorii je v sedmnácti nejlepší. Je to velký příslib. Na betonu hraje lépe než na antuce, i proto je v nominaci,“ zdůvodnil povolání mladého tenisty kapitán.

Do čtyřhry se pak počítá s Pavláskem. „Hodně se zlepšil. Našel si skvělého partnera v podobě Uruguayce Behara, vyhráli spolu dva challengery a na dalším byli ve finále. Odehráli výborný Wimbledon, kde prohráli až ve čtvrtfinále s pozdějšími šampiony. Je to náš nejlepší deblista,“ podotkl Navrátil s tím, že předběžně by u vyrovnaných zápasů, které by rozhodovala čtyřhra, nominoval do dvojice Pavláska s Lehečkou.

Český tým se dostal do těžké skupiny. Španělé hrají doma a budou se snažit přemluvit ke startu Carlose Alcaraze. U Srbska bude záležet, zda dorazí Novak Djokovič, i bez něj bude mít silnou sestavu. „Korea je neznámá, ale dnes nelze podcenit nikoho, musíme se i na tento zápas dobře připravit. Každé vítězství se bude počítat. Budeme chtít hrát ve Valencii důstojnou roli,“ plánuje Navrátil.