Ať se nám to líbí, nebo ne, podzim se blíží. A s ním se i období plískanic plus zimy, a tudíž také start topných zařízení v domech. Začne též topná sezóna. Ta má své ukotvení v zákoně a její začátek je stanoven na 1. září a konec 31. května následujícího roku. V každém městě ale začíná topná sezóna nezávisle na ostatních. Kdy a kde se v Česku začíná topit? Končí topná sezóna vždy poslední květnový den?

Topná sezóna může začít podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. kdykoli po prvním září. Startuje ve chvíli, kdy se průměrná teplota ve dvou po sobě jdoucích dnech nedostane nad třináct stupňů Celsia a zároveň se ani v dalším dnu neočekává oteplení. Podle dlouhodobých průměrů se obvykle začíná topit kolem 17. září. V případě souhlasu nejméně dvou třetin konečných spotřebitelů se vytápění uskutečňuje i mimo topné období, vyžaduje-li to průběh venkovních teplot a připouští-li to technické a zásobovací podmínky.

Samozřejmě v rodinných domech je vše jinak a každý topí, jak umí a hlavně jak na to má. V každém případě je třeba se na sezónu připravit, a to překvapivě už v létě. A proč? Především proto, že topivo je třeba si zajistit již v létě. Dále také revize kotlů, protože revizní a servisní firmy jsou zahlceny právě teď, když všichni kotle rozjedou a začnou zjišťovat závady. Letos jsme měli kapku výhodu, že začátek srpna připomínal říjen a tak i já jsem kotel nastartoval, vše odvzdušnil a vítězně zjistil, že je teplo. Ale to se neděje každoročně. A tak všichni zapomínáme a pak šturmujeme.

Ale jak si vůbec udržet teplo a bez nervů. Trochu jsem „vyzobával“ internet a tak přidám pár rad. Jak jsem koupil, tak prodávám. Plynový kotel se doporučuje kontrolovat každý rok, hlavně jde o vyčištění a seřízení. Povinná je pak celková revize odborníkem, a to jednou za tři roky. Tuto povinnost musí splňovat i majitelé kotlů na tuhá paliva. Snížíte tím riziko různých poruch. U plynových kotlů a kotlů na tuhá paliva o výkonu do 50 kW je také povinnost kontroly spalinových cest. Komín vyčistí kominík. Pokud by byl totiž zanesený, může dojít k požáru. Pokud sháníte servisního technika na revizi kotle, je dobré na to myslet dostatečně dopředu, nejlépe v létě, protože někteří mají už na celý měsíc plno. A pamatujte, že ne každý topenář dělá i revizi. Léto využijte i pro nákup tuhých paliv, kdy jsou jejich ceny na nejnižší úrovni. Pokud víte, že nemáte rozpočet na výměnu oken a vchodových dveří, můžete využít izolační folii na sklo. Její cena se pohybuje okolo 500 korun za m2. Díry mezi oknem, parapetem a zdí zatmelte, případně využijte silikonové těsnění do drážek oken nebo rámu dveří. Jsou to levná, ale efektivní opatření, aby do vašeho domu nepronikal chlad a teplo naopak neunikalo ven.

Co můžete udělat hned? Odvzdušněte radiátory. Nainstalujte termostatické hlavice nebo centrální termostat. Radiátory v topné sezóně nezakrývejte nábytkem ani závěsy. Pro efektivnější topení nainstalujte odrazové fólie za radiátory. Rezervujte si termín servisního technika. Domluvte se s kominíkem na vyčištění a kontrole komínů. Utěsněte, nebo rovnou vyměňte okna nebo dveře.

Co ovlivnit nemůžeme, to jsou ceny energií. To, co se strhlo v minulé topné sezóně, bylo názornou ukázkou toho, jak se to dělat nemá. Připraven nebyl nikdo a pak byli v šoku všichni. Jediný, kdo na tom perfektně vydělal, byli spekulanti a různí šizuňkové, ale tak to prostě je. Takže se z toho poučme. Já věřím, že letošní sezóna už proběhne klidněji a v domácnostech zavládne klid a mír a teplo a všichni se na sebe budou smát.

Takže teplu zdar, zimě zmar!