Památka všech zesnulých, známá pod všedním pojmem Dušičky, připadá na datum 2. listopadu a je významným dnem pro křesťany z římskokatolické církve, kdy vzpomínají na své blízké zesnulé. Avšak nejen římskokatolická církev vzpomíná na své předky, ale také církev husitská či protestantská. Běžným zvykem během dušičkového období v křesťanských zemích je návštěva hřbitovů a rozsvícení svíček společně s výzdobou hrobů ať už formou živých květin, či umělých. Tento akt má symbolizovat víru a vděčnost.

 

Na dušičkovou výzdobu se často používají sušené či umělé květiny. Hlavním důvodem jsou začínající ranní mrazíky a nevyzpytatelné listopadové počasí. Pokud je ale začátek listopadu teplejší, používají se také živé řezané květiny nebo vysazené květináče, oblíbené jsou například chryzantémy.

Květiny na hrob

Pokud chcete letos vsadit na něco originálnějšího, než jsou tradiční, ale krásné chryzantémy, přinášíme vám další tipy, které květiny jsou odolné do listopadového počasí.

Astry – patří mezi trvalky a potěší každé oko pro svou pestrou barevnost a bohaté květy. Jsou dobře odolné proti ranním mrazíkům a ideálním místem jsou pro ně slunná prostranství nebo částečný stín. Hodí se jak na vysazení přímo do záhonků nebo také do truhlíků a květináčů.

Macešky – se běžně vysazují během září, ovšem přežijí i menší mrazíky. Macešky jsou známé zejména pro svou širokou barevnou paletu, můžeme vybírat od žlutých, fialových, vínově červených nebo bílých barev. Macešky nejsou tak odolné jako výše zmíněné astry, proto je dobré je před velkými mrazy chránit.

Vřes – ozdobí svými barvami každý květináč nebo záhonek. Pro jeho růst je nutná výživná a kyselejší půda s pH 5,5. Vřesy mají také rády výsluní a nevadí jím ani polostín.

Keře a polokeře – ano, i menší keřík může udělat plno parády. Vybírejte hlavně keře či polokeře se zajímavými listy nebo výraznými barevnými plody. Oblíbenými jsou například stálezelený zimostráz, hebe nebo nízký skalník.

Mech, kůra a další plody lesa – les by měl být ve spojitosti s podzimním obdobím na prvním místě. Není nic snadnějšího než si udělat procházku do lesa a nasbírat tam podzimní plody na dekorace. Ať už ze šípků, mechu, jehličnanů, plodů či jeřabin vytvoříte jakékoliv aranžmá, rozhodně tím vaše dekorace prokoukne! Ideální volbou je tyto nasbírané plody zapíchnout do aranžovací hmoty a vložit je do květináče nebo truhlíku.