Sen o zisku nejvýznamnější týmové trofeje českým tenistkám v sestavě i s Kateřinou Siniakovou a Barborou Krejčíkovou v semifinále rozbily hráčky Kanady. V semifinále vyhrály 2:1, když výběr kapitána Petra Pály nezvládl napínavou rozhodující čtyřhru.

V silné základní skupině „A“ Češky nejdříve vyzvaly Švýcarsko, obhájkyně posledního vítězství. Kvůli pozdnímu příletu řady hráček z Turnaje mistryň v mexickém Cancúnu do singlů nastoupily tenistky, které čekaly první zápasy v soutěži. Obě premiéru zvládly. Linda Nosková zvládla náročný souboj s Célie Naefovou, Marie Bouzková si poradila s Viktorií Golubicovou a třetí bod za rozhodnutého stavu přidal pár Kateřina Siniaková - Barbora Krejčíková. „Holky premiéru zvládly, celý tým z toho měl velkou radost. Ukázalo se, že máme opravdu silnou generaci tenistek a další stále dorůstají. To je z pohledu budoucnosti velmi dobrá zpráva,“ ocenila spoluhráčky Siniaková.

V přímém duelu o postup národní tým nastoupil proti velice kvalitní sestavě Spojených států amerických. Siniaková, patřící do stáje prostějovského manažera Miroslava Černoška, nejdříve nestačila na Daniellu Collinsovou, o srovnání stavu se postarala Markéta Vondroušová, která po jasném průběhu vystřílela z kurtu Sofii Keninovou. Rozhodovala čtyřhra, v níž svoji kvalitu potvrdil pár Siniakov – Krejčíková, někdejší členka prosztějovského oddílu. Proti dvojici Collinsová - Townsednová byly Češky jistější při výměnách i na síti a zařídily týmu klíčový bod. „Kateřina Siniaková sice prohrála dvouhru, neměl jsem ale žádné pochybnosti o složení deblu. Už dopředu jsem věděl, že kdyby se jí singl náhodou nepovedl, tak do debla stejně půjde s chladnou hlavou, rozehraná a fyzicky připravená,“ poznamenal Pála a dění na kurtu to potvrdilo. Siniaková byla tahounem páru a symbolicky právě její úder celé střetnutí zakončil a stvrdil postup.

Do semifinálového utkání s Kanadou vstoupil český výběr ve velké pohodě. Krejčíková hladce porazila Marinu Stakusicovou. Pak ale Vondroušová v souboji jedniček nestačila ve třech setech na Leylah Fernandezovou a vítěze musela určit až čtyřhra. V ní Siniaková s Krejčíkovou po dramatickém průběhu podlehla Darbowské s Fernandezovou.

„Utekl nám první set, ale pořád jsme bojovaly a věřily, že zápas můžeme otočit. Potkaly se elitní hráčky, všechny jsme dobře podávaly a rozhodlo pár míčků,“ posteskla si Siniaková po posledním míčku.

„Hrozně mě to za všechny mrzí. Mohli jsme se porvat ve finále, kde bychom měli velkou šanci, je mi líto, že holky vybojovaly v turnaji hodně bodů, v semifinále to ale nevyšlo. Nechaly tu všechno a chyběl kousek. Doufám, že holky nesklopí hlavy a že se o to pokusí příště. Bylo vidět, co pro ně porážka znamená, jak moc chtěly vyhrát,“ komentoval výsledek kapitán Pála. (lv)

 

FINÁLOVÝ TURNAJ POHÁRU BILLIE JEAN KINGOVÉ V SEVILLE

Skupina A:

Česko – Švýcarsko 3:0

Nosková – Naefová 7:6, 4:6, 6:4

Bouzková – Golubicová 6:4, 6:4

Krejčíková, Siniaková – Golubicová, Teichmannová 7:6, 6:2

Česko – USA 2:1

Siniaková – Collinsová 3:6, 2:6

Vondroušová – Keninová 6:1, 6:1

Krejčíková, Siniaková – Collinsová, Townsendová 6:3, 7:5

SEMIFINÁLE

Česko – Kanada 1:2

Krejčíková – Stakusicová 6:2, 6:1

Vondroušová – Fernandezová 2:6, 6:2, 3:6

Krejčíková, Siniaková – Dabrowská, Fernandezová 5:7, 6:7