Velké prostějovské naděje Jan Kumstát a Maxim Mrva společně s přerovským Martinem Doskočilem dosáhli na skvělý úspěch, když vyhráli juniorský Davis Cup a navázali na sestavu Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek a Andrew Paulson, která se radovala v roce 2017, kdy český tenis soutěž ovládl naposledy. Uplynulý pátek uspořádal prostějovský tenisový klub tiskovou konferenci, kde se tento megaúspěch oprávněně odprezentoval. A děkovalo se.

„Je to další potvrzení správnosti naší cesty. Snažíme se vychovávat mladé tenisty, kteří budou mít šanci uspět ve světové konkurenci. Daří se nám to. V případě Honzy a Maxe mám z toho dvojnásobnou radost, protože jde o prostějovské rodáky,“ ocenil výkony talentovaných hráčů šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek, který za skvělou reprezentaci předal hráčům zlaté mince a maminkám Monice Mrvové a Kateřině Kumstátové kytice. „Bez obětavých rodičů by tenis žádné úspěchy neměl,“ připomněl Černošek.

Za skvělou reprezentaci města úspěšným tenistům poblahopřál také náměstek prostějovského primátora Miloš Sklenka, do jehož kompetencí na radnici spadá také oblast sportu. Hráčům předal knihy o rodném městě a také voucher do restaurace Národní dům. „Věřím, že se vám knížky budou líbit a poukaz využijete s blízkými k malé oslavě, kterou si zasloužíte,“ uvedl Sklenka a zmínil podporu radnice v oblasti sportu. „Podporujeme především mladé sportovce. I váš úspěch škarohlídům, kteří s tím nesouhlasí, opět ukazuje, že to má smysl. Přes vaše mládí se už začínáte stávat vzory, které budou další děti následovat,“ prohlásil náměstek prostějovského primátora.

Tenis je čtvrtým nejrozšířenějším sportem na planetě za fotbalem, basketbalem a kriketem. A každý úspěch v tak globálním sportu získá velkou pozornost. „Na planetě žije přes osm miliard lidí. V Prostějově přes čtyřicet tisíc, přesto jsme se dokázali ve světové konkurenci prosadit. A ne jednou, ale opakovaně. Myslím, že je to velký úspěch, který naše krásné město skvěle prezentuje,“ míní Černošek.

Čeští mladíci v základní skupině juniorského Davis Cupu porazili 3:0 Nizozemsko, Maroko a Brazílii, ve čtvrtfinále vyřadili Velkou Británii a v semifinále Španělsko. V rozhodujícím střetnutí udolali v poměru 2:1 Itálii, když rozhodující bod vydřel Kumstát s Mrvou v závěrečné čtyřhře.

„Do turnaje jsme vstupovali s tím, že chceme soutěž vyhrát. Věděli jsme, že máme velkou šanci. A po posledním míči se to podařilo. Na závěrečnou výměnu nikdy nezapomeneme. Ten pocit v nás zůstane,“ shodli se úspěšní tenisté z Prostějova.

 

46 lista mladez