V dobré náladě a s vírou ve vlastní síly odletěli tenisté České republiky do španělské Málagy, kde ve středu 22. listopadu ve čtvrtfinále vyzvou Austrálii. Kapitán Jaroslav Navrátil nominoval stejnou čtveřici, která se zasloužila o postup ze skupiny do čtvrtfinále. Bude počítat s kvartetem Jiří Lehečka (TK AGROFERT Prostějov), Tomáš Macháč (TK Sparta Praha), Jakub Menšík a deblový specialista Adam Pavlásek (oba TK AGROFERT Prostějov). Ve skupině tento kvartet porazil shodně 3:0 Španělsko, Srbsko i Koreu. Závěrečný turnaj osmi nejlepších týmů se bude hrát od 21. do 26. listopadu právě v Málaze.

Čtvrtfinálový los mohl českému týmu přidělit Austrálii, nebo Finsko, které skončilo na druhém místě ve skupině D ve Splitu a mezi nejlepší daviscupovou osmičku se dostalo poprvé v historii. Finové za sebou překvapivě nechali Američany i domácí Chorvaty a o postup do semifinále se utkají s kanadskými obhájci titulu. Další dvojice v Málaze vytvoří Itálie s Nizozemskem a Velká Británie se Srbskem.

„Myslím, že nebylo podstatné, s kým budeme hrát. Když už jsou ty týmy ve čtvrtfinále, tak jsou velmi vyrovnané. Je tedy jedno, jestli bychom hráli s Nizozemím, Austrálií, nebo Finskem,“ prohlásil kapitán národního týmu Jaroslav Navrátil bezprostředně po losu. „Austrálie je velice kvalitní tým, má vynikajícího prvního hráče de Minaura a fantastickou čtyřhru Ebden, Purcell. Nevím, kdo bude druhý hráč do dvouhry. Je to těžký, ale hratelný soupeř. Pokusíme se dostat do semifinále,“ uvedl již těsně před odletem.

Týmovou jedničkou bude Jiří Lehečka, který se připravoval v Prostějově společně s deblistou Adamem Pavláskem. Lehečku v závěru turnajové sezóny trápil pokles formy a drobné zranění, kvůli němuž si naordinoval po Masters v Paříži krátké volno.

„Po příjezdu z Paříže jsem trénoval v Česku. Bohužel jsem si lehce natáhl břišní sval. Proto jsem poslední turnaj roku vynechal. Dal jsem si pauzu, chvilku jsem nic nedělal. Poslední týden jsem už trénoval naplno,“ vyprávěl český tenista, který prožil na okruhu ATP průlomový rok, když nahlédl do první třicítky žebříčku, zahrál si finále ve Winston-Salemu, na Australian Open byl ve čtvrtfinále a ve Wimbledonu v osmifinále. „Tahle sezóna byla velice slušná, opět se mi podařilo posunout o nějaké příčky v žebříčku nahoru,“ řekl skromně dvaadvacetiletý Čech, který by se měl v Málaze utkat s Alexem de Minaurem. „Je to zkušený celodvorcový hráč, umí na všech površích. Pro něj je výhoda, že žije napůl v Monaku a napůl ve Španělsku, takže je to pro něj skoro jako doma,“ upozornil.

Kvalitní formu mají také další nominovaní tenisté. Velmi spokojený může být se závěrem sezóny zejména třiadvacetiletý Macháč, jemuž se povedlo vyhrát v říjnu dva challengery ve Francii, projít do čtvrtfinále na ATP ve Stockholmu a vybojovat osmifinále na pětistovce ve Vídni. Díky tomu se pevně usadil v první světové stovce a splnil svůj hlavní cíl.

Předpokládaná týmová dvojka věří, že proti Australanům má český tým šanci. „Jedeme tam s pokorou, soupeř je kvalitní. Šance ale bude, hraje se pouze na dvě vítězná utkání,“ řekl jednu z výhod současného formátu Macháč.

Ve velmi dobrém rozpoložení do Španělska odcestoval rovněž Adam Pavlásek. Po Davis Cupu ve Valencii, kde vyhrál všechny debly, se dostal do špičkové formy. Spolu s Arielem Beharem byl v semifinále na turnajích ATP v Astaně a Sofii a v belgických Antverpách dokonce prošel do finále. „Forma je dobrá. Myslím, že jsem na Davis Cup navázal solidními výsledky. Davis Cup mě nakopl,“ těší Pavláska, jenž se shodl s Navrátilem na tom, že síla australských deblistů může být jednou z největších hrozeb. „Deblová dvojice Australanů je jedna z nejlepších, které tam jsou. Ale určitě tam jedeme natěšení a budeme se rvát o co nejlepší výsledek,“ podotkl.

Čeští reprezentanti z devíti vzájemných zápasů uspěli pouze jednou, v roce 1975 v Praze. Naposledy se s Austrálií utkali v prvním kole Světové skupiny před šesti lety a v Melbourne podlehli 1:4, jediný bod získal za rozhodnutého stavu Jiří Veselý. „V základní části jsme si všichni dokázali, že můžeme s nejlepšími celky hrát vyrovnané zápasy a vyhrávat je. S tím půjdeme do vyřazovací části. Rozhodně si čtvrtfinále nepojedeme jenom užít,“ nebojí se soupeře česká tenisová jednička Jiří Lehečka.

V případě úspěchu proti Australanům by Češi v pátečním semifinále změřili od 16.00 hodin síly buď s Finskem, nebo s Kanadou. V dolní polovině pavouka se utkají Italové s Nizozemci a Srbové s Brity. Finále je na programu v neděli 26. listopadu taktéž od 16.00 hodin.