První velký vrchol tenisové sezóny odstartoval v Melbourne. Do čtrnáctidenního maratonu naskočí celá řada tenistů, kteří se připravují v Prostějově nebo zde trénovali. A třeba Jiří Lehečka věří, že se může dostat daleko.

První zápasy už absolvovala Sára Bejlek, Barbora Krejčíková a Tomáš Macháč. Bejlek nestačila na favorizovanou Leylah Fernandezovou z Kanady a prohrála ve dvou setech. Krejčíková se nadřela v utkání s Japonkou Mai Hontamaovou, když otáčela duel ze stavu 2:6 a 1:3. Macháč naopak potvrdil, že se mu na Australian Open daří a poradil si s Japoncem Šintarem Močizukim. „Rozhodl servis a dobrý pohyb na kurtu,“ uvedl Macháč.

Vstup do turnaje čeká další tenisty. Karolína Plíšková se postaví loňské finalistce Jeleně Rybakinové z Kazachstánu, Kateřina Siniaková Rumunce Jaqueline Cristianové. Jiří Lehečka odstartuje turnaj proti Bernabeovi Zapatovi ze Španělska a ve 3. kole by mohl narazit na Alexandera Zvereva, světovou šestku. „Obhajuji hodně bodů, to je vždy těžké. Ale chci ukázat, že tenis umím, a věřím, že se to povede,“ nebojí se výzev Lehečka.

Vít Kopřiva vyfasoval nasazeného Sebastiana Kordu ze Spojených států, při své premiéře v hlavní soutěži na grandslamu nemá co ztratit. „Bude to první velký zápas na tři sety, pokusím se připravit co nejlépe,“ tvrdí Kopřiva.

Mezi elitu se opět dostal Jakub Menšík a v 1. kole vyzve Kanaďana Denise Shapovalova, bývalou světovou desítku. „Hodně se těším, bude to zajímavé,“ míní tenista, který si v Austrálii zahrál finále v juniorském singlu.