České potraviny na český stůl! To byl asi hlavní vzkaz zemědělců během jejich protestní jízdy po Prostějově. Ze dvou směrů na ni dorazilo více jak sto traktorů a další zemědělské techniky z celého regionu. Zemědělci se svými stroji ve čtvrtek 22. února od 10:00 do 11:30 hodin opakovaně projeli po Dolní a Kostelecké ulici, což se neobešlo bez kolon. Dle svědků v Kostelecké ulici dokonce na více jak půl hodiny zcela zablokovali dopravu, čímž si sympatie řidičů rozhodně nezískali.

 

 Hanáčtí zemědělci si stěžují na rostoucí byrokratické zatížení, dovozy zboží ze zemí, které nemusí plnit legislativu EU, zvyšující se náklady, nerovné dotační podmínky v rámci EU, nesprávné nastavení Green Dealu či špatnou strategii pro tvorbu cen potravin a marže obchodníků. Do Prostějova se se svými stroji sjeli ve směru od Kostelce na Hané a od Výšovic. „Mám potvrzeno více jak sto traktorů a další techniky. Zhruba padesát jich dorazilo ze severu regionu, asi sedmdesát z jihu. Do akce se zapojily prakticky všechny středně velké či menší zemědělské subjekty z celého regionu od Tištína až po Rozstání. Právě jich se totiž stávající situace nejvíce negativně dotýká,“ shrnula Eva Soldánová z Okresní agrární komory Prostějov, jež protestní akci koordinovala.


Bude se to opakovat?

Reakce byly různé. Největší nadšení z moderních zemědělských strojů projevovaly děti z mateřských škol, které kolony traktorů viděly při procházce a nadšeně jim mávaly. Řada lidí pak pro složitou situaci hanáckých zemědělců měla pochopení a v jejich protestech je podpořila. Naopak ze strany některých naštvaných řidičů jsme zaznamenali i velmi negativní ohlasy, a to zejména týkající se zdržení, které protesty v již tak značně vytížených prostějovských ulicích pochopitelně přinesly. „V souvislosti s protesty bych ještě měl pochopení pro zpomalení dopravy. Ale když stojící traktor na rondelu v Kostelecké zcela zablokoval dopravu na více jak půl hodiny a já přitom spěchal k soudu, tak už i mně opravdu docházely nervy. A to jsem rozhodně nebyl sám. Řada řidičů se otáčela, předjížděla a zkoušela se dostat do bočních ulic, což vytvářelo spoustu poměrně nebezpečných situací. A to nemluvím o tom, pokud by tudy měla projet třeba sanitka,“ popsal ještě relativně slušně jeden z postižených řidičů.

Dle zástupců agrární komory by se protesty do Prostějova ještě mohly vrátit. „Pokud nenastane dohoda s ministrem zemědělství, pak je možné, že dojde k dalším protestům. Ty by se mohly konat již 7. či 12. března,“ uzavřela Eva Soldánová.