Dopravní nehody a vandalismus stojí při opravách městskou pokladnu každým rokem nemalé finanční částky. Večerník tak jako předchozí roky i letos sleduje, kolik pojišťovny proplatí magistrátu peněz za způsobené škody na majetku. V posledních letech se tyto částky pohybují v rozmezí od 100 do 150 000 korun ročně. V případě vandalských činů se jen v ojedinělých případech podaří dopadnout pachatele, po kterém by se škoda vymáhala. Město Prostějov má ale naštěstí svůj majetek dobře pojištěn. Také v tomto roce obdrželo od pojišťoven plnění, tentokrát v celkové výši 114 000 korun. Ovšem ještě není konec roku...

„Na úhradu nákladů souvisejících s opravou vzniklých poškození jsme letos vydali z městské pokladny přes 114 tisíc korun. Tyto nemalé finance byly magistrátu následně vráceny zpět jako likvidace pojistných událostí z pojištění majetku města. Prostředky budou opětovně použity na různé opravy,“ shrnul Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora statutárního města Prostějova.

Právě jeho se Večerník následně zeptal, zda letošní rok je ohledně způsobu škod něčím výjimečným? „Myslím si, že uvedené škody nijak výrazně nevybočují z průměru minulých let. Pokud se nevyskytne nějaká přírodní pohroma, mám na mysli například vichřici v červenci roku 2019, která zanechala velké škody na našem hlavním hřbitově, pak se součet škod každoročně pohybuje v průměru mezi sto až sto padesáti tisíci korun. Letos bohudík zatím k žádné pohromě nedošlo, tudíž jsme registrovali vesměs jen škody po dopravních nehodách nebo po vandalských činech,“ poznamenal Pospíšil.

Škody po dopravních nehodách jsou zřejmě jasné, viníci jsou známí. Jak je to ale v případech vandalismu? Podařilo se již vůbec někdy vypátrat pachatele a žádalo město o náhradu přímo jeho? „Historicky se podařilo zjistit některé viníky, například díky kvalitnímu kamerovému systému a dobré práci městské policie. Následně potom magistrát vymáhá škody na nich a od pojišťovny nemůžeme žádat žádnou kompenzaci,“ podotkl první náměstek primátora s dovětkem, že pokud je znám viník, musí magistrát škodu vymáhat na něm. „Jestliže viníka nedopátráme, potom lze škodu uplatnit u pojišťovny,“ dovysvětlil Pospíšil, podle kterého je majetek města velice dobře a výhodně pojištěn. „Máme centrální pojistku na veškerý majetek včetně všech příspěvkových organizací, škol a podobně. Při plnění úhrad způsobených škod jsme nikdy neměli žádný problém,“ dodal druhý muž Prostějova.

Jak již bylo řečeno, škody na městském majetku nejvíce způsobují řidiči při dopravních nehodách a také vandalové. Zejména řádění opilých výtržníků během silvestrovských a novoročních oslav je notoricky známé. „Samozřejmě k odhalování viníků využíváme již zmíněný kamerový systém. Ovšem v některých částech města kamery chybí, takže v tomto směru nám nemohou pomoci. Finanční prostředky, které obdržíme od pojišťovny, jsou vráceny zpět do rozpočtu odboru správy a údržby města na opravy a údržbu majetku,“ uzavřel toto téma první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil.

 

pojišťovnou proplacené škody na městském majetku v roce 2021

druh škody                                                                           uhrazená částka pojišťovnou

(v Kč)

* veřejné osvětlení ul. Úprkova (dopravní nehoda)             2 372 

* veřejné osvětlení ul. Domamyslická (dopravní nehoda)   4 170  

* veřejné osvětlení ul. Vápenice (dopravní nehoda)            1 323 

*  veřejné osvětlení ul. Kostelní (dopravní nehoda)             5 394 

* zábradlí ul. Svatoplukova (dopravní nehoda)                    4 253 

* zábradlí ul. Vrahovická (dopravní nehoda)                       11 610 

* dopravní značení ul. Okružní (dopravní nehoda)              5 001 

* odpadkové koše 25 ks (vandalismus 31. 12. 2020)           42 688 

* odpadkové koše 7 ks (vandalismus 2–3/2021)                  12 366 

* skleněná výplň zastávky ul. Okružní (vandalismus)         3 405 

* skleněná výplň zastávky ul. Dolní (vandalismus)             3 998 

* kontejner na tříděný odpad ul. B. Němcové (vandalismus)          2 436 

* kontejner na tříděný odpad ul. B. Šmerala (vandalismus) 2 608

* přístřešek na odpady sídl. E. Beneše (graffiti)                  12 686