Velmi náročný a přitom divácky atraktivní závěr nadstavbové fáze UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022 uzavřou volejbalistky VK Prostějov v domácím prostředí Národního sportovního centra. Ve 27. kole soutěže tam přivítají Šelmy Brno, další lákavý mač připadá na tuto sobotu 12. března od 17.00 hodin. A pro hostitelky bude v sázce opět hodně.

Tým vékáčka je v průběžné tabulce třetí s 50 nasbíranými body a potřebuje vyhrát, aby udržel své postavení před pátou Olomoucí (49) a možná se dostal ještě před třetí Ostravu (51) v případě jejího klopýtnutí na Olympu Praha. „Jiné zápasy neovlivníme, proto se maximálně soustředíme na ten náš. A neboť chceme play-off začínat na vlastním hřišti, je naším jasným cílem porazit Šelmy. Bez ohledu na to, koho následně potkáme ve čtvrtfinálové sérii,“ řekl hlavní trenér prostějovských žen Miroslav Čada.

Jihomoravankám v nadcházejícím vzájemném střetnutí nejde zdánlivě o nic, protože už mají po dlouhodobé části tohoto extraligového ročníku jisté šesté místo. „Určitě však nebudou chtít jen tak prohrát, zvlášť v posledním utkání před vyřazovacími boji,“ upozornil Čada, že motivace by měla existovat vždy.

Jeho svěřenkyním se každopádně na brněnský celek v aktuální sezóně daří: doma jej porazily 3:0 (19, 20, 25) a z venku přivezly cenný triumf 1:3 (-23, -22, 20, -20). Nejbližší soupeřky přitom táhne zkušená univerzálka Soňa Mikysková společně se smečařkou Annou Komárkovou, nebezpečná je blokařka Anna Širůčková a důležitou roli mají dvě bývalé plejerky VK, ostřílená nahrávačka Soňa Nováková a smečařka Tereza Pluhařová. Na liberu pak úřaduje Adéla Chevalierová.

„Řekl bych, že Šelmy šly během sezóny výkonnostně nahoru, postupně se zlepšovaly a mají svou kvalitu. V uplynulých týdnech přivezly bod z Králova Pole i z Ostravy, získaly set v Liberci a v Olomouci, přesvědčivě zdolaly Olymp. Rozhodně nás čeká těžký zápas, ve kterém chceme potvrdit naše zlepšení z minulých dvou utkání a vítězstvím se dobře naladit na play-off,“ zdůraznil Čada.