Teoretická vize, že by volejbalistky VK Prostějov mohly v úvodním kole play-off UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022 vyřadit Ostravu jasnějším způsobem bez větších problémů, se nenaplní. Rozhodl o tom hned první vzájemný čtvrtfinálový zápas, jenž byl naprosto vyrovnaný, a navíc ho nejtěsnějším výsledkem získaly protivnice. Tím se poražený kolektiv dostal do velmi nevýhodné, leč nikoliv neřešitelné situace. Večerník rozebral  některé stěžejní okolnosti páteční řežby i s výhledem do dalších střetnutí série.

1. TĚSNÉ KONCOVKY PATŘILY SOUPEŘKÁM

Jakmile se úvodní mač vyřazovací fáze dostal do opravdu vypjatých setových závěrů, vždy uspěly Severomoravanky. Bylo to tak v zahajovací sadě (z 21:21 na 25:23), ve třetí (z 22:22 na 25:22) i v tiebreaku (z 12:13 na 15:13). Rozhodně nešlo o náhodu, neboť právě v těchto psychicky nejnáročnějších momentech působily hostující hráčky o poznání nervózněji, zatímco domácí plejerky těžily z větší odvahy bez takového stresu. Jak už jsme psali před týdnem, hlava rozhoduje. A jestli chce prostějovský mančaft do semifinále, bez silnější mentality to zkrátka nepůjde.

2. SNAHU DÁL NIČÍ INKASOVANÉ SÉRIE

Sice to nebyla taková hrůza jako v předchozím utkání se Šelmami Brno, ale přesto Hanačky znovu doplácely na dlouhé šňůry obdržených bodů v jednom postavení. Tak promrhaly slibný náskok v dějstvích číslo jedna (z 10:15 na 17:15) i tři (ze 14:19 na 19:19), nemluvě o výše zmíněných koncovkách včetně klíčové páté části. Dokud jsou prostějovské ženy v pohodě, působí kvalitnějším herním dojmem. Potom však opakovaně rychle vypadávají z konceptu chybami na přihrávce i v jiných činnostech, a tyto negativní série jsou pro ně v celkovém součtu zničující.

3. KOTLABOVÁ PŘEDČILA ŠUNDERLÍKOVOU

Dle pohledu na uhrané body to tak sice nevypadá, ale ostravská univerzálka Sandra Kotlabová (23) napoprvé výrazně převýšila účko VK Karin Šunderlíkovou (24). Sice měla trochu slabší útok (úspěšnost 35:39 procentům) a dala „jen“ polovinu es (3:6), ovšem jinak dominovala. Nejvíc svou jistotou v klíčových pasážích. A hlavně tím, že mnohem méně chybovala (6:14). Ještě přede dvěma týdny to vypadalo, že slovenská ranařka je po nedávné zdravotní pauze na vzestupu, ale v posledních dvou duelech dost znejistěla. Bez jejího zdatnějšího přínosu se přitom úspěch nedostaví.

4. ZAPOJENÍ STŘEĎAČEK I STŘÍDAJÍCÍCH

Další důležitý faktor, kterým měla slezská družina ve vstupním souboji navrch. Jednak při ofenzivních manévrech výrazně častěji využívala obě blokařky Kateřinu Zemanovou a Elen Jedličkovou, jež v porovnání s Raquel Löff a především Kateřinou Kvapilovou zakončovaly o hodně častěji, tím dostávala útočná činnost Ostravy větší pestrost. Zatímco výpady Prostějova převážně z kůlů byly snadněji bránitelné. Navíc se domácí trenér Zdeněk Pommer mohl víc opřít o střídající děvčata z lavičky, když některá z nich vnesla do dění na palubovce pozitivní změnu. Naopak hostující kouč Miroslav Čada spoléhal kromě tří krátkých prostřídání výhradně na základní sestavu, významnější oživení hry náhradnicemi se nekonalo.

5. NIC NENÍ ZTRACENO, ALE…

Samozřejmě platí, že hanácká parta ztratila pouze jedno utkání v sérii na tři vítězné zápasy, navíc venku. Tudíž stále existuje prostor ke zlepšení i k obratu nepříznivého vývoje tak, aby postup mezi elitní extraligové kvarteto přece jen vyšel. Na druhou stranu rovněž platí rčení „Teď, nebo nikdy!“. Prohrát i druhé střetnutí doma by totiž znamenalo komplikace řešitelné nepoměrně hůř. Tudíž je jasné, že zabrat naplno musí vékáčko okamžitě a svůj existující volejbalový potenciál prodat nyní, ne až potom. To už by také mohlo být pozdě.

 

UNIQA extraliga žen ČR 2021/2022

PLAY-OFF; ČTVRTFINÁLE

1. zápasy: Dukla Liberec – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:0 (7, 14, 13). Nejvíce bodů: Kojdová 15, Kvapilová 10, Bartošová 9 – Diatková 8, Mitrega 4, Šnellyová 3. Stav série: 1:0 * KP Brno – PVK Olymp Praha 3:2 (-25, -23, 23, 20, 16). Nejvíce bodů: Jelínková 37, Bukovská 16, Pavlíková 11 – Brancuská 21, Kopáčová 15, Šimáňová 13. Stav série: 1:0 * UP Olomouc – Šelmy Brno 3:0 (18, 18, 22). Nejvíce bodů: Herdová 14, Silva 13, Šepelová 7 – Borovcová 12, Komárková 10, Mikysková 9. Stav série: 1:0

2. zápasy: Dukla Liberec – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:0 (20, 11, 14). Nejvíce bodů: Nečasová 16, Kvapilová 15, Šulcová 9 – Hadáčková 8, Diatková 7, Ulumbelashvili 6

KAM PŘÍŠTĚ

ČTVRTFINÁLE PLAY-OFF, 2. zápasy, pondělí 21. března, 17.00 hodin: PVK Olymp Praha – KP Brno, Šelmy Brno – UP Olomouc (19.30), VK Prostějov – TJ Ostrava (18.00)

ČTVRTFINÁLE PLAY-OFF, 3. zápasy, čtvrtek 24. března, 17.00 hodin: TJ Sokol Frýdek-Místek – Dukla Liberec, KP Brno – PVK Olymp Praha (18.00), UP Olomouc – Šelmy Brno (18.00), TJ Ostrava – VK Prostějov

ČTVRTFINÁLE PLAY-OFF, případné 4. zápasy, pondělí 21. března, 17.00 hodin: TJ Sokol Frýdek-Místek – Dukla Liberec, PVK Olymp Praha – KP Brno, Šelmy Brno – UP Olomouc (19.00), VK Prostějov – TJ Ostrava