Vstup do semifinálové série UNIQA extraligy žen ČR 2021/22 vyšel prostějovským volejbalistkám fantasticky. Úvodní sadu prvního duelu sice prohrály v těsné koncovce, ale počínaje druhým setem absolutně opanovaly libereckou palubovku a překvapivě jasným způsobem zaknihovaly triumf číslo jedna! Znamená zápasové vedení, které může tým VK zvýšit při druhém utkání doma ve středu 6. dubna od 18.00 hodin v Národním sportovním centru PV.

Začátek střetnutí byl naprosto vyrovnaný, při oboustranně dobré přihrávce kralovaly útoky. První minibrejk se povedl vékáčku (ze 7:7 na 7:9), ale chvíli poté účinně zapodávala Olga Skrypak a domácí družstvo otočilo z 8:10 na 11:10. Pasáž malých zvratů pak pokračovala dál (11:12, 13:12, 13:14), načež kvalitně hrající Hanačky tažené Klárou Faltínovou udržovaly těsné vedení. A právě při servisu skvěle zakončující smečařky odskočily třemi získanými výměnami za sebou na 17:20, aby soupeřky oplatily hlavně zásluhou nahrávačky Skrypak ještě razantnějším způsobem. Hostujícím plejerkám odešel příjem, opakovaně chybovaly a v jediném postavení přišly sérií sedmi inkasovaných bodů o celou zahajovací část - 24:20. V závěru ještě bojovaly, leč bylo pozdě – 25:22 a 1:0.

Hned zkraje druhého dějství dala Simona Bajusz dvě esa, Karin Šunderlíková dva zdařilé útoky a kouč Gálík si musel brát oddechový čas. Ani ten nepomohl, prostějovský mančaft řádil jako tajfun - 0:7!. Do správné provozní teploty se zahřála zejména slovenská univerzálka, šňůru povedených podání připojila její smečařská krajanka Karolína Fričová a kompletní skvadra VK odváděla super výkon. Zatímco zaskočené Severočešky zle tápaly, nabíraly stále výraznější manko. Drsně je ponořila ještě hlouběji pod vodu Šunderlíková svými smečovanými dělovkami ze servisu, světelná tabule rázem ukazovala 4:19! Navíc ani to nebylo vše a totálně jednoznačná sada dospěla k jednocifernému debaklu – 8:25 – 1:1!!

Pro zbytek mače ale tento šok nemusel nic zásadního znamenat, startovalo se vlastně znovu od nuly. Dokumentoval to rovnocenný úvod třetího dílu (5:4), než přišel nový úder Čadových svěřenkyň. Tentokrát perfektně podávala Bajusz a zrodil se menší trhák na 6:10. Vzápětí se kolektiv Dukly vzpamatoval (9:10), jenže hned pak zase nedokázal čelit soustředěnému tlaku rozpumpovaného protivníka - 9:14. Děvčata ze srdce Moravy nabízela svým bouřlivým fanouškům, kteří vážili cestu na druhý konec republiky, úžasnou podívanou. A extrémní měrou dominovala – 13:25 a 1:2!

Slibně vypadal také vstup do čtvrtého oddílu, kde Prostějovanky neustávaly ve své výborné produkci (1:3, 4:8). Držely dostatečně přesný příjem, zakončovaly s vysokou úspěšností včetně častého ohrávání libereckých bloků, a jakmile se soubor okolo Nikoly Kvapilové trochu přiblížil (ze 6:8 a 9:13 na 11:13), okamžitě reagovaly (6:10, 11:15). Dukla tak pořád ztrácela. A byť pro ni nepříznivý průběh ještě jednou zdramatizovala (16:18), úplně poslední slovo měl skvělý hostující ansámbl ze 17:19 na 17:22). O chvíli později už nastal konec v jeho režii – 20:25 a 1:3!!! 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Libor GÁLÍK –trenér Dukly Liberec

„Dobře jsme otočili koncovku vyrovnaného prvního setu, ale místo aby nás to zdravě nakoplo, úplně jsme přestali hrát. Od druhé sady byl náš výkon velice špatný, naopak Prostějovu se hodně dařilo a měl jasně navrch. Ve čtvrtém setu jsme se ještě zvedli, rozjetý soupeř si to však už pohlídal.“

Miroslav ČADA –trenér VK Prostějov

„Dobře jsme hráli hned od začátku, ale při vedení 20:17 v úvodním setu nám nevyšlo jedno postavení, kdy Liberec zatlačil servisem a vývoj otočil. Vůbec jsme se tím však nenechali zviklat, do druhé sady vstoupili sedmibodovou šňůrou. A od té doby až do konce byl náš výkon vynikající, zcela jsme dominovali.“

 

UNIQA extraliga žen ČR 2021/22

PLAY-OFF, SEMIFINÁLE

1. zápas: KP Brno – UP Olomouc 3:1 (23, -21, 19, 15). Nejvíce bodů: Koulisiani 20, Jelínková 18, Pavlíková 16 – Silva 18, Blanco 15, Mostsitska 7.

KAM PŘÍŠTĚ

2. zápasy, středa 6. dubna, 18.00 hodin: VK Prostějov – Dukla Liberec, UP Olomouc – KP Brno.

3. zápasy, sobota 9. dubna, 18.00 hodin: Dukla Liberec – VK Prostějov, KP Brno – UP Olomouc (18.30)

Konečné pořadí soutěže od pátého místa níže:

5. TJ Ostrava, 6. Šelmy Brno, 7. PVK Olymp Praha, 8. TJ Sokol Frýdek-Místek, 9. TJ Sokol Šternberk, 10. Volejbal Přerov.