Patnáct let klubové existence letos dovršuje místní volejbal pod hlavičkou VK Prostějov. V roce 2007 vznikl ambiciózní projekt zdejší marketingové agentury TK PLUS mající za cíl pozvednout týmový sport pod vysokou sítí v Prostějově na úplný tuzemský vrchol ženské kategorie. Na víc než jednu dekádu se to skutečně povedlo, ovšem v předchozích sezónách šla úroveň postupně dolů. Aby se během aktuálního ročníku zase zvedla. Pojďme si alespoň krátce zrekapitulovat cestu oddílového áčka jeho dosavadní historií až k současnosti.

1. Na úvod „až“ čtvrté místo

Po úspěších lačnící nováček mezi tuzemskou elitou s nově poskládaným a dostatečně silným hráčským kádrem od počátku extraligové sezóny 2007/08 potvrzoval své ambice. Slavně ovládl Český pohár, když v domácím finále jasně porazil Olymp Praha, a přidal stříbro v Česko-slovenském poháru. Úplný závěr nejvyšší soutěže ČR však nezvládl. Nejprve v semifinále po obřích derby dramatech vypadl těsně s Olomoucí, poté prohrál i sérii o bronz s KP Brno. A zbyly na něj pouze nepopulární brambory.

2. Nástup dominance a 10 let na vrcholu

Možnosti vedení klubu byly v tu dobu zásluhou ekonomicky movitých partnerů značné, proto se při tvorbě obměněné soupisky ještě víc přitlačilo. Přišly mezinárodně respektované plejerky české i zahraniční, kvalitou nabušené družstvo převzal renomovaný trenér Miroslav Čada – a vítězná jízda mohla odstartovat. Nakonec trvala dlouhých deset let (2009 až 2018), v jejichž průběhu prostějovské volejbalistky získaly deset mistrovských titulů za sebou (!) a vytvořily tím nový rekord bezprecedentního rozměru. K tomu jen tak mimochodem přidaly stejný počet národních pohárů, čtyři Česko-slovenské, triumf ve Středoevropské lize (2011) a pravidelnou účast v evropské Champions League, tedy v nejvyšším poháru starého kontinentu. Kde dokázaly porážet i nejsilnější soupeře z absolutní špičky a několikrát postoupit do play-off, což byly v dané konkurenci ohromné počiny. Celkově se bez jakéhokoliv přehánění zrodila zlatá éra!

3. Postupný ústup z top pozic

Finanční zázemí vékáčka ale s přibývajícím časem pomalu sláblo, tudíž od léta 2018 bylo nutné přistupovat k postupně skromnějšímu provozu. Přesto se podařilo, aby pokles z vrcholu neměl podobu prudkého pádu a docházelo k němu spíš pozvolna. Na jaře 2019 tak oslabená hanácká parta ještě vybojovala stříbro jak v ČP, tak v extralize, tenkrát šlo o naprosté maximum. Načež okolnosti pustily mančaftu ještě víc žilou co do odchodů hráčských opor, tudíž národní pohárová soutěž 2020 přinesla „až“ čtvrtou pozici. A pak nastala doba koronavirová, která ženskému kolektivu VK vůbec nesvědčila. Rovněž čtvrtou příčku po dlouhodobé části extraligových bojů nedostal šanci vylepšit v play-off vinou předčasně ukončené sezóny kvůli covidu. Tato choroba následně provázela i kompletní ročník 2020/21 – a jako by s nadsázkou onemocněl celý oddíl. Premiérově ve svých dějinách nepostoupil do semifinále ani v ČP, ani v UNIQA extralize, kde obsadil historicky nejhorší sedmý post.

4. Aktuální návrat mezi nejlepší

Takový propad se klubové generalitě logicky nelíbil, proto začala navzdory nelehké realitě okolo víc konat. Jedno citelné posílení A-týmu přišlo loni v létě, druhé na přelomu roku. A obrozená ekipa Prostějova rázem zvládala čelit na území ČR téměř komukoliv. Ve čtvrtfinále Českého poháru měla na lopatě rivalskou Olomouc, tady ještě průnik do závěrečného Final Four o kousek nevyšel. Leč v úvodním kole vyřazovací fáze nejvyšší tuzemské soutěže to už klaplo, Ostrava byla vyřazena 3:1 na zápasy. A ženy vékáčka jsou znovu mezi elitním kvartetem naší země, kam s výjimkou jediného roku trvale patří od svého vzniku až dosud. Teď zbývá zodpovědět zatím poslední otázku – jak vysoko letos zamíří?

 

UNIQA extraliga žen ČR 2021/22

PLAY-OFF, SEMIFINÁLE

1. zápas: KP Brno – UP Olomouc 3:1 (23, -21, 19, 15). Nejvíce bodů: Koulisiani 20, Jelínková 18, Pavlíková 16 – Silva 18, Blanco 15, Mostsitska 7.

KAM PŘÍŠTĚ

2. zápasy, středa 6. dubna, 18.00 hodin: VK Prostějov – Dukla Liberec, UP Olomouc – KP Brno.

3. zápasy, sobota 9. dubna, 18.00 hodin: Dukla Liberec – VK Prostějov, KP Brno – UP Olomouc (18.30)

Konečné pořadí soutěže od pátého místa níže:

5. TJ Ostrava, 6. Šelmy Brno, 7. PVK Olymp Praha, 8. TJ Sokol Frýdek-Místek, 9. TJ Sokol Šternberk, 10. Volejbal Přerov.

 

 

00 lista vk 2021 22