Dějí se to tedy věci! Volejbalistky VK Prostějov podávají v závěru této sezóny vynikající výkony a díky nim se na jediné vítězství přiblížily k účasti v titulovém boji UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022!! V semifinálové sérii proti největším favoritkám z Liberce zápasově vedou 2:1, zbývá tedy jediný a poslední krok.

Nesmírně lákavá byla představa, že Hanačky po úžasném triumfu číslo jedna pod Ještědem vyhrají i napodruhé doma. S vedením 2:0 na duely v zádech by měly senzační postup do finále na dosah. Nastala však jiná, poněkud méně radostná realita.

Přitom úvod středečního mače vypadal opět slibně. Zahajovací sadu se povedlo získat 25:21, ve druhé vékáčko vedlo 17:14 a ještě 19:18. „Vývoj utkání byl sice pro nás příznivý, ale přesto bylo znát, že nehrajeme tak dobře jako předtím v Liberci. Víc jsme kazili a nebyli tak jistí, což ovšem platilo i pro soupeře,“ rozebíral kouč VK Miroslav Čada.

Nicméně od koncovky druhé části začaly diktovat dění na palubovce Severočešky. Nejprve otočily na 21:25, následně byly o trochu lepší ve třetím dějství 22:25 a úspěšněji vstoupily rovněž do čtvrtého setu (8:10). „Dělali jsme příliš moc chyb jak v útoku, tak hlavně na podání. Tím se nám nedařilo dostávat hosty pod takový tlak, naopak jsme pod ním byli většinou my,“ viděl Čada.

Jeho svěřenkyně však zdobila enormní bojovnost. A jakmile se během čtvrtého dílu výkonnostně zvedly, dokázaly jej urvat pro sebe 25:21. „Po stránce nasazení i touhy po vítězství nemůžu holkám absolutně nic vytknout, chtěly neuvěřitelně moc. Zejména tím jsme dostali do tiebreaku zápas, ve kterém jsme byli spíš herně horší.“

Šance trvala ještě do poloviny zkrácené sady (7:8), teprve pak vyprchala rozhodujícím úderem Dukly. „Ne náhodou Liberec ovládl dlouhodobou část soutěže, je prostě silný a má kvalitu. Což v klíčových momentech ukázal, zatímco my jsme vinou častějšího chybování nebyli dost dobří na to, abychom vyhráli,“ uznal Čada.

Ze srovnání série na 1:1 nedělal žádnou vědu. „Bojujeme proti prvnímu družstvu tabulky a těžko jsme proto mohli očekávat, že budeme celou dobu dominovat. Soupeř teď zapnul na vyšší herní úroveň, my potřebujeme totéž. Naději nám určitě dává fakt, že i když jsme toho tolik zkazili, bylo druhé střetnutí v podstatě vyrovnané. Tím pádem je do dalšího průběhu semifinále stále vše otevřené,“ věřil zkušený stratég.

O tři dny později ukázaly oba týmy svým příznivcům dosud nejkvalitnější špíl vzájemné série. Hrubek bylo méně, zato krásného volejbalu se spoustou parádních momentů, působivě dlouhých výměn i extrémní bojovnosti požehnaně. Semknutá hanácká parta přitom dokázala už podruhé za sebou uspět v severních Čechách, tentokrát po naprosto rovnocenném průběhu poměrem 1:3 (-26, 23, -23, -23)! „Bylo to oboustranně výborné utkání, které mělo vysoké parametry po všech stránkách. I při velké vyrovnanosti jsme se drželi většinu času trochu nad Libercem, což nám pomáhalo. Holky kvalitně útočily, zejména Raquel Löff se dařilo skvěle a odvedla špičkový výkon. Musím však vyzvednout perfektní týmovou práci celého mančaftu, pod kterým hořely parkety,“ zasmál se nadšený Čada v sobotním večeru. „Sice jsme opět dělali chyby, někdy zbytečné z nervozity nebo přemíry snahy. Ale především v útoku jich bylo mnohem méně v porovnání s předchozím zápasem doma. Přitom jsme na také velice dobře hrající Liberec neustále vyvíjeli tlak a hlavně ustáli tři vypjaté koncovky setů, když všechny čtyři rozhodoval právě až závěr. Zvítězit v takové bitvě venku má hodně vysokou cenu,“ zdůraznil prostějovský trenér. „Teď jsme jeli už více než týden v kuse, takže na neděli dostaly holky zasloužené volno k odpočinku i vypnutí od stresu. Série proti Dukle je velmi náročná, děvčata do toho dávají absolutně vše, každý zápas je stojí hromadu sil. Ale od pondělí se zase vracíme do zápřahu. Dopoledne si dáme rozbor u videa, odpoledne trénink. A v úterý půjdeme doma rozhodnout,“ nastínil Miroslav Čada prostý plán.

 

UNIQA extraliga žen ČR 2021/2022

SEMIFINÁLE PLAY-OFF

zbývající 2. zápas: UP Olomouc – KP Brno 3:0 (16, 12, 17). Nejvíce bodů: Silva a Šepelová 12, Blanco 10 – Bukovská 13, Pavlíková 9, Jelínková 4. Stav série: 1:1

zbývající 3. zápas: KP Brno – UP Olomouc 2:3 (-23, 14, -23, 15, -12). Nejvíce bodů: Jelínková 27, Bukovská 19, Pavlíková 10 – Silva 24, Herdová 12, Šepelová 10. Stav série: 1:2

KAM PŘÍŠTĚ

4. zápasy, úterý 12. dubna, 18.00 hodin: VK Prostějov – Dukla Liberec, UP Olomouc – KP Brno

případné 5. zápasy, pátek 15. dubna, 18.00 hodin: Dukla Liberec – VK Prostějov, KP Brno – UP Olomouc

 

pozvánka vk 12 4 2022 w uprava