Mládežnické volejbalistky VK Prostějov věkové kategorie U13 si stříbrnou pozicí v krajském přeboru mladších žákyň zajistily postup do první části mistrovství republiky 2022. Tu úspěšně absolvovaly ve skupině H, která proběhla v Novém Jičíně.

Hanačky potřebovaly v osmičlenné grupě obsadit nejhůře čtvrtou příčku, aby prošly do druhé fáze MČR mezi čtyřicet nejlepších družstev tuzemska. Právě to se jim přesně povedlo, byť v jejich prospěch rozhodoval při rovnosti bodů i skóre setů s pátým VAM Olomouc až poměr uhraných míčů. „Holky možná měly trochu štěstí, ale myslím, že výkonnostně si postup zasloužily. VAM porazily a dosáhly čtyř přesvědčivých vítězství ze sedmi zápasů. Jsme samozřejmě rádi za možnost pokračovat v národním šampionátu, děvčatům to dává příležitost zahrát si řadu dalších kvalitních utkání. A třeba zabojovat o další postup na závěrečný turnaj, ani taková možnost není vyloučená,“ přemítal šéftrenér mládeže ve vékáčku Aleš Novák.

V rámci novojičínského turnaje základní grupy H vedla prostějovské mladší žačky trenérka Adéla Kocourková, jejíž svěřenkyně začaly skvěle vítězstvími 2:0 nad VK Brno i Opavou. Potom však podlehly 0:2 jak KP Brno, tak Předklášteří, ovšem následovalo klíčové zdolání olomouckého VAM 2:0. Po prohře 0:2 s domácím celkem potřeboval výběr VK v posledním střetnutí jasně porazit Napajedla, což dokázal – a mohl se tak radovat z postupu!

Ve druhé fázi republikového šampionátu teď narazí ve skupině A v Bílovci na Nymburk, SVBC, Příbram, Břeclav, Český Krumlov, Nový Bor a na pořádající kolektiv Bílovce. Hrát se bude ve druhé polovině dubna. 

 

MČR MLADŠÍCH ŽÁKYŇ 2022 – PRVNÍ FÁZE

Skupina H – výsledky VK Prostějov: VK Brno 2:0 (9, 14), Opava 2:0 (17, 20), KP Brno 0:2 (-16, -10), Předklášteří 0:2 (-21, -12), VAM Olomouc 2:0 (22, 17), Nový Jičín 0:2 (-13, -20), Napajedla 2:0 (10, 13).

Skupina H – konečné pořadí: 1. Předklášteří 19, 2. KP Brno 17, 3. Nový Jičín 14, 4. VK Prostějov 12, 5. VAM Olomouc 12, 6. Opava 7, 7. VK Brno 3, 8. Napajedla 0.