Současnost ovlivněná koronavirem je neustále plná rychlých změn, což se ve velké míře týká i sportu. Své o tom vědí také volejbalistky VK Prostějov, které po různých peripetiích s tuzemskými soutěžemi nyní zažívají převratné novinky i na mezinárodní scéně. Týkají se jejich nadcházejícího působení v evropském Challenge Cupu žen 2020/21, kde se z nich bez jediného odehraného střetnutí staly už čtvrtfinalistky!

Jak je to možné? Díky vysokému klubovému i národnímu koeficientu byly již dříve nasazeny přímo do osmifinále, jež měly absolvovat v rámci jednorázového turnaje v rumunském městě Sibiu, kam Evropská volejbalová federace CEV umístila jedno z klání této fáze Vyzývacího poháru z důvodu celkové situace s covid-19.

Osmifinálovým soupeřem Hanaček mělo být portugalské družstvo FC Porto, leč to svou účast v Rumunsku nakonec vzdalo. „Podle informací z jejich strany padla původně dohodnutá letecká doprava a autobusem by na cestách tam i zpátky prý strávili extrémně mnoho času, o únavě a dalších rizikových věcech nemluvě. Proto středeční zápas proti nám neodehrají, my tedy kontumačně postoupíme do čtvrtfinále bez boje,“ prozradil expert VK na působení v mezinárodních soutěžích a vedoucí prostějovské výpravy na Balkán Ondřej Hubáček.

Ve středu 9. prosince se tedy uskuteční jen první osmifinále Alba Blaj – Sanaya La Laguna (od 16.00 hodin českého času). A jeho vítěze pak vékáčko vyzve ve čtvrtfinálovém duelu, který je na programu ve čtvrtek 10. prosince znovu v 16.00 hodin. „Předpokládám, že narazíme na domácí Blaj, která je rozhodně favoritem celého turnaje. Ani španělský tým však nevypadá podle jmen na soupisce špatně, tak uvidíme. Vzájemné utkání obou našich potenciálních protivníků budeme v každém případě pozorně sledovat,“ odtušil kouč mančaftu ze srdce Moravy Lubomír Petráš.

Favorizovaná Alba, s níž Prostějovanky v minulosti už změřily síly při působení v Champions League, spoléhá na rumunské reprezentantky a především na početnou enklávu akvizic ze silného Srbska (nahrávačka Ana Antonijevič, blokařky Maja Aleksič a Jovana Kočič, smečařky Bojana Čelič a Bojana Milenkovič, libera Silvija Popovič a Aleksandra Spasenič). Kvalitní kádr vyztužují ještě střeďačka Irina Malkova z Ruska a nahrávačka Réka Bleicher z Maďarska.

La Laguna v osmifinále dramaticky těsně vyřadila slovenské Piraně Brusno a kromě španělských plejerek sází také na několik zahraničních posil. Jsou jimi americké blokařky Jenelle Andrea Ola Jordan a Jessica Wagner, kubánská smečařka Lisbet Arredondo či francouzská smečařka Lisa Jeanpierre. Papírově ale stojí tenhle soubor přece jen o něco níž v porovnání s pořádající Blají.

„Každopádně je jasné, že ve čtvrtfinále Challenge Cupu určitě nebudeme favoritem, spíš právě naopak. Přesto předem nic nevzdáme a do velice těžkého zápasu půjdeme s otevřeným hledím. Bylo by zbytečné mít přehnaný respekt, nebo dokonce obavy, místo toho je potřeba jít naplno do boje, zdravě riskovat i maximálně dřít o každý balón. Reálně by náš postup do semifinále znamenal hodně velkou senzaci, o tom se nemusíme ani bavit. Aspoň potrápit soupeře dobrým výkonem však rozhodně můžeme a zkusíme to,“ shrnul Petráš.

Klíčové samozřejmě bude rovněž jak zvládnutí náročné štreky, tak zdárné překonání veškerých koronavirových nástrah. Jedno povinné testování absolvuje celá parta VK dnes večer, další ji čeká hned po příjezdu do Sibiu před uzavřením do takzvané hygienické bubliny. „Pojedeme z úterý na středu autobusem, cesta potrvá přibližně dvanáct hodin. Celou dobu pobytu v Rumunsku musíme pochopitelně dodržovat všechna covid opatření, snad pro utkání o nikoho nepřijdeme kvůli pozitivnímu výsledku testu,“ zadoufal Hubáček.