Jaro je konečně tady. Neklamnou známkou, že tomu tak skutečně je, je párek čápů, který se usadil na nepoužívaném komíně v areálu pekárny PENAM! Jejich snímek ze čtvrtečního poledne poslal do redakce Večerníku čtenář Jiří Vyroubal.

„Je to krásná podívaná. Nejdřív přiletěl jeden, asi samec, a krátce na to za ním i jeho paní,“ svěřila se Večerníku Ludmila Machová, která přílet čápů pozorovala ze svého okna. „Doufám, že se tu usadí natrvalo a že budu moct pozorovat, jak vyvádějí mláďata. Na to se moc těším,“ dodala až dojatá žena.

Čáp bílý je velký druh ptáka, který je v Evropě široce znám na základě stavění velkých hnízd na lidských stavbách, především komínech. Hnízdí v našem podnebním pásmu, kde vyvádí tři až pět mláďat. Na zimu odlétá do Afriky. Páry žijí celý život v monogamním svazku a ze zimovišť se vracejí do stejných hnízd. Živí se menšími savci, hmyzem, žábami a žížalami, čáp slupne ale i sem tam nějakého plaza, plže i rybu, nepohrdne ani ptačími vejci či malými ptáčaty a nezřídka si smlsne i na mršinách. Panuje o něm v celé Evropě pověra, že nosí děti. Dožívá se zhruba 40 let.

V Prostějově jsou nejznámější čápi, kteří pravidelně hnízdí na komíně Galy. Ten loni předloni nechalo vedení firmy opravit a nyní čeká, kdy přiletí pár, který na komíně sídlil už loni. V regionu jsou pak hojně sledovaní ti, co se pravidelně vrací do Bohuslavic. Pár na komíně PENAMu zatím nebyl popsán. Večerníku bude jeho osudy bedlivě sledovat.