Tady je pořádná mezera v zákoně. A když se najde zdatný udavač, rázem je z toho nepochopitelné rozhodnutí. Potravinářská inspekce ve čtvrtek 17. srpna zakázala čepovat pivo v oblíbeném samovýčepu v Rakové. Důvodem má být to, že by si alkohol mohli natočit děti či mladiství. Přitom této možnosti v Rakové na rozdíl od řady podobných zařízení brání čtečka občanských průkazů. Pokud se něco nezmění, tak do podobných problémů by se mohly dostat všechny samovýčepy, pivní budky či lesní bary nejen v našem regionu, ale v celé ČR.

Doba koronavirová nám toho hodně vzala, ale také něco málo dala. Jednou z takových věcí jsou samoobslužné pivní budky. První z nich vznikla nedaleko Ptenského Dvorku, jejího příkladu pak následovali provozovatelé po celé republice. Nyní jsou jich u nás desítky a fungují pro radost provozovatelů i hostů.

 

Jakmile je však něco úspěšné, stává se to u nás přirozeně také zdrojem závisti. Příkladem může být samovýčep v Rakové. Ten na základě oznámení jednoho z místních občanů navštívili inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Ta samoobslužné bistro po stránce hygienické pochválila, problém však měla se samoobslužným čepováním piva. Podle jejího rozhodnutí zde hrozilo, že by si ho mohli načepovat i děti či mladiství.

„S tím zásadně nesouhlasím. Proti podobným případům jsme chránění čtečkou občanek, což u většiny podobných zařízení ani nefunguje. Nevím, který zodpovědný rodič by svému dítěti jen tak svěřil občanku, aby si šel načepovat pivo. To už je jednodušší, aby si ho dítě koupilo kdekoliv na akci s tím, že ho zanese tátovi nebo bráchovi,“ argumentoval zcela logicky provozovatel Petr Hajkr.

Bývalý starosta Rakové a spoluzakladatel Velkorakovského minipivovaru inspekci nabízel, že na provoz zařízení může dohlížet i kamera, která by zachytila případné jinak však nepříliš pravděpodobné excesy. Nic z toho ale nepomohlo. Přitom podobných zařízení po celé republice fungují desítky, drtivá většina z nich zabezpečení prostřednictvím čtečky občanek ani nemá. „Zavřeli nás, a pokud vím, tak ještě jedno podobné zařízení v Plzni. V obou případech to bylo na udání,“ dodal Petr Hajkr, který se však s nastalou situací nehodlá smířit. „Ve spolupráci s právníky jsem napsal dopis na Ministerstvo zemědělství, které je zřizovatelem SZPI. Vše je o právním výkladu, takže musíme bojovat a uvidíme,“ dodal Petr Hajkr, který ví, kdo z místních udání na SZPI zaslal. „K osobě tohoto člověka bych se nechtěl vyjadřovat, stejně by se tím nic nezměnilo,“ reagoval Hajkr na náš dotaz.

Řada lidí vyjadřuje zavřenému samovýčepu podporu. „Nechápu, komu to mohlo vadit. Držím pěsti, ať je možné brzy točit i pivo,“ vzkázala například po sociálních sítích Luďka P. V současnosti je samoobslužné bistro v Rakové stále v provozu, nabízí nealkoholické pivo a limonádu.