Vysoké ambice má v právě začínajícím soutěžním ročníku 2023/2024 volejbalový klub VK Prostějov. Jasně to vyplývá ze slov, která pronesl předseda správní rady úspěšné sportovní organizace Petr Chytil při našem tradičním povídání, jež předchází každé nové sezóně.

„Pokud se ještě na úvod krátce vrátím k sezóně minulé, tak náš A-tým žen v jejím závěru bohužel neodvedl v důsledku četných zdravotních problémů to, na co rozhodně měl, kdyby byl více fit. Což je pro nás i určité poučení do budoucna, že právě pevné zdraví je pro úspěch maximálně důležité,“ upozornil Chytil. „Samozřejmě potřebujete i štěstí, které jsme na konci předchozího ročníku neměli, a naše družstvo se kvůli zranění či nemocem dostalo do až dezolátního stavu. Nyní jdeme do aktuální sezóny s ambicemi útočit na nejvyšší příčky obou českých soutěží. A věřím, že tentokrát nám to i dobrý zdravotní stav hráček umožní,“ řekl dlouholetý šéf prostějovského volejbalu.

Během letní pauzy došlo k zásadní změně v čele realizačního týmu, kde definitivně ukončil svou trenérskou kariéru dlouholetý veleúspěšný kouč Miroslav Čada. „Chci mu i touhle cestou ještě jednou moc poděkovat za všechno, co pro náš klub za uplynulou dekádu a půl udělal. Bylo toho opravdu mnoho, proto jsem rád, že ve VK pokračuje dál jako sportovní šéf na pozici generálního manažera. Bude takovým naším volejbalovým Alexem Fergusonem,“ pousmál se předseda správní rady.

Prostějovské ženské áčko přitom převzal nový lodivod. „Mirek Čada přivedl mladého ambiciózního trenéra ze Slovenska, kde měl výrazné úspěchy, navíc působí také u tamní reprezentace. Do našeho mančaftu vnesl Michal Matušov svěží vítr a věřím, že v přátelské atmosféře našeho rodinného klubu, kde jsme všichni společně na jedné lodi, budeme znovu odvádět plně profesionální práci na nejvyšší možné úrovni,“ navázal Chytil. „To znamená, aby pod zastřešujícím dohledem Mirka Čady šli všichni spolu s novým koučem, celým realizačním týmem i všemi hráčkami za našimi společnými cíli. Těmi jsou předvádět co nejkvalitnější volejbal, dobrou hrou bavit fanoušky a příznivými výsledky směřovat za úspěchem jak v extralize ČR, tak v Českém poháru. Navíc bychom se opět rádi prosadili rovněž v evropském Challenge Cupu, kde jsme na jaře postoupili až do čtvrtfinále.

Podle Chytila je vše na správné cestě. „V hráčském složení našeho kolektivu došlo k dílčím změnám, ale dá se říct, že ještě nabral na síle. Zůstaly opory Simona Bajusz a Raquel Löff, setrvala Veronika Trnková, po dlouhodobém zranění se vrátila Karin Šunderlíková, totéž v dohledné době očekáváme od Kláry Faltínové, jako výrazná posila přišla Michaela Pállová, teď aktuálně jsme angažovali Jade Cholet. Kromě toho máme v kádru řadu mladých, velice šikovných a perspektivních děvčat včetně klubových odchovankyň, jež týmu dodávají potřebnou energii,“ vidí oddílový boss.

Sílu současného vékáčka potvrdily přípravné triumfy na turnajích Tomi-Remont Cup v Olomouci a Fatum Cup v maďarské Nyíregyháze. „Holky ukázaly, na co mají, a to ještě ani nebyly v kompletním složení. Momentálně už jsou po náročné přípravě jistě natěšené na ostrý start sezóny. Věřím, že do ní vykročíme pravou nohou. Klíčové přitom bude výše zmíněné zdraví, a to zejména v závěru celého ročníku, kdy se rozhoduje o všem,“ zdůraznil Chytil. „Také věřím, že nám zachovají věrnou přízeň fandové. Naši příznivci patří k nejlepším v ČeskuR, na zápasy chodí vždy v hojném počtu, mančaftu vytvářejí výbornou atmosféru a jejich podpora moc pomáhá. Fanoušků si proto velmi vážíme, stejně jako našich partnerů a sponzorů v čele se statutárním městem Prostějov a Olomouckým krajem. Rovněž jejich dlouhodobá podpora je pro náš klub nesmírně důležitá a pomáhá VK Prostějov dělat volejbal na natolik vysoké úrovni,“ uzavřel Petr Chytil.

 

Los volejbalové extraligy žen ČR 2023/2024 - ZÁKLADNÍ ČÁST

2. kolo, sobota 7. října, 17.00 hodin:

Šelmy Brno – VK Prostějov (18.00), Volejbal Přerov –Dukla Liberec, TJ Sokol Šternberk – TJ Ostrava, TJ Sokol Frýdek-Místek – KP Brno, PVK Olymp Praha – UP Olomouc

3. kolo, sobota 14. října, 17.00 hodin:

Prostějov – Olymp Praha, Olomouc – Přerov, KP Brno – Šelmy Brno, Ostrava – Frýdek-Místek, Liberec – Šternberk (16.00)

4. kolo, sobota 21. října, 17.00 hodin:

Olomouc – Prostějov (pátek 20. 10., 17.00), Přerov – Šternberk, Frýdek-Místek – Liberec, Ostrava – Šelmy Brno (čtvrtek 19. 10.), Olymp Praha – KP Brno

dohrávané 1. kolo, čtvrtek 26. října, 17.00 hodin:

PVK Olymp Praha – Volejbal Přerov, Šelmy Brno – Olomouc (úterý 24. 10., 19.00), KP Brno – TJ Sokol Šternberk, TJ Ostrava – Dukla Liberec, VK Prostějov – TJ Sokol Frýdek-Místek (18.00)

5. kolo, sobota 28. října, 17.00 hodin:

Prostějov – Přerov, KP Brno – Olomouc, Ostrava – Olymp Praha, Liberec – Šelmy Brno (16.00), Šternberk – Frýdek-Místek

6. kolo, čtvrtek 2. listopadu, 17.00 hodin:

Přerov – Frýdek-Místek, Šelmy Brno – Šternberk (19.00), Prostějov – KP Brno (18.00), Olymp Praha – Liberec, Olomouc – Ostrava (středa 8. 11.)

7. kolo, sobota 4. listopadu, 17.00 hodin:

Přerov – KP Brno, Ostrava – Prostějov, Liberec – Olomouc, Šternberk – Olymp Praha, Frýdek-Místek – Šelmy Brno.

8. kolo, sobota 11. listopadu, 17.00 hodin:

Prostějov – Liberec, Přerov – Šelmy Brno, Olymp Praha – Frýdek-Místek, Olomouc – Šternberk, KP Brno – Ostrava.

9. kolo, sobota 18. listopadu, 17.00 hodin:

Šternberk – Prostějov (čtvrtek 12. 10., 18.00), Ostrava – Přerov, Liberec – KP Brno (16.00), Frýdek-Místek – Olomouc, Šelmy Brno – Olymp Praha (18.30)

10. kolo, čtvrtek 23. listopadu, 17.00 hodin:

Přerov – Olymp Praha, Olomouc – Šelmy Brno (19.00), Šternberk – KP Brno, Frýdek-Místek – Prostějov, Liberec – Ostrava

11. kolo, sobota 25. listopadu, 17.00 hodin:

Liberec – Přerov (16.00), Ostrava – Šternberk, KP Brno – Frýdek-Místek, Olomouc – Olymp Praha (19.00), Prostějov – Šelmy Brno

12. kolo, sobota 2. prosince, 17.00 hodin:

Přerov – Olomouc, Šelmy Brno – KP Brno (18.30), Frýdek-Místek – Ostrava, Olymp Praha – Prostějov, Šternberk – Liberec (čtvrtek 30. 11.)

13. kolo, sobota 9. prosince, 17.00 hodin:

Prostějov – Olomouc, Šternberk – Přerov (čtvrtek 7. 12.), Liberec – Frýdek-Místek, Šelmy Brno – Ostrava (18.30), KP Brno – Olymp Praha (14.30)

14. kolo, čtvrtek 14. prosince, 17.00 hodin:

Přerov – Prostějov, Olomouc – KP Brno, Olymp Praha – Ostrava, Šelmy Brno – Liberec (19.00), Frýdek-Místek – Šternberk.

15. kolo, sobota 16. prosince, 17.00 hodin:

Frýdek-Místek – Přerov, KP Brno – Prostějov, Šternberk – Šelmy Brno, Liberec – Olymp Praha (16.00), Ostrava – Olomouc.

16. kolo, čtvrtek 21. prosince, 17.00 hodin:

KP Brno – Přerov (středa 20. 12., 12.00), Olomouc – Liberec (7. 12.), Prostějov – Ostrava (18.00), Olymp Praha – Šternberk, Šelmy Brno – Frýdek-Místek (19.00).

17. kolo, sobota 13. ledna, 17.00 hodin:

Šelmy Brno – Přerov (18.30), Frýdek-Místek – Olymp Praha, Šternberk – Olomouc, Liberec – Prostějov (16.00), Ostrava – KP Brno

18. kolo, sobota 20. ledna, 17.00 hodin:

Přerov – Ostrava, KP Brno – Liberec, Olomouc – Frýdek-Místek, Prostějov – Šternberk, Olymp Praha – Šelmy Brno.

NADSTAVBOVÁ ČÁST

Všech deset týmů se střetne jednou každý s každým (nasazení dle průběžného pořadí) v 19. až 27. kole dlouhodobé fáze. Prvních osm družstev v tabulce po nadstavbě postoupí do play-off, devátému celku pořadí končí sezóna a desátý absolvuje baráž o záchranu proti vítězi 1. ligy.

PLAY-OFF

Čtvrtfinále (1-8, 2-7, 3-6, 4-5), semifinále i finále se hraje na tři vítězné zápasy, série o bronz na dvě vítězná utkání. O 5. až 8. místo se nehraje.

 

 

40 lista