Vstup prostějovských volejbalistek do aktuálního ročníku na mezinárodní klubové scéně se nevydařil. V úvodním šestnáctifinále evropského Challenge Cupu žen 2023/2024 venku podlehly PAOK Thessaloniki ve třech sadách, když klíčová byla koncovka druhé se čtyřmi promarněnými setboly v řadě. Družina VK se tak okamžitě po započetí kontinentální mise ocitla na pokraji vyřazení.

Hostující tým se musel obejít bez brazilské blokařky Raquel Löff, přesto začal dobře. Z vyrovnaného úvodu šel do vedení (z 4:3 na 4:6), ale vzápětí přišel první velký zlom. Domácí družstvo otočilo šestibodovou sérií na 10:6 a zahajovací část vzalo pevně pod svou kontrolu. Hanačky sice po dílčím výpadku zabraly uprostřed sady slibným dotažením, když přestaly chybovat a samy vytvářely herní tlak (z 13:8 na 15:13). Hned pak ale soupeřky kontrovaly čtyřmi získanými výměnami za sebou na 19:13, což v této fázi rozhodlo. PAOK byl celkově jistější i preciznější – 25:19 a 1:0.

Řecký výběr útočně táhly zahraniční opory Kashauna Anita Williams a Aleksandra Milanova, zatímco vékáčko se nejvíc opíralo o Karin Šunderlíkovou a Veroniku Trnkovou. Kolektivně však byly vyslankyně ČR dlouho jakoby zakřiknuté, než odstartovalo druhé dějství. Do něj totiž vtrhly doslova drtivým způsobem, aby vynikající pasáží plnou koncentrovaného tlaku bleskově utekly z 1:0 na 2:11. Následně ovšem jiskra vyprchala a protivnice svým vlastním náporem hodně snižovaly (5:11, 9:13, 12:14). Kouč Matušov si musel vybrat oba oddechové časy, nepomohly. Soluň vyrovnala na 15:15, později ještě z 16:18 na 18:18. Teprve v závěru prostějovské bojovnice zase najely na vyšší výkonnostní level čtyřmi body v řadě (18:22) a měly za stavu 20:24 kvartet setbolů. Leč ani jeden neproměnily, načež koncovku ztratily – 27:25 a 2:0.

Český soubor neměl větší problémy na přihrávce, spíše se mu nedařilo obranou zastavovat průraznou ofenzivu zejména krajních protihráček Williams a Milanove, jež více podporovaly jejich parťačky. Naopak za VK výrazněji skórovaly pouze Šunderlíková s Trnkovou, jinak nikdo. Navíc nezvládnutým finišem téměř vyhrané sady se hosté dostali pod deku, která na nich zkraje třetí periody hutně ležela - 2:0 a 7:2. Tím AC ještě znásobil svou pohodu a pevným krokem směřoval k triumfu. Ten opravdu nastal, neboť Prostějov se dlouho nedokázal vůbec zvednout. Rozjetý konkurent ho svíral dalšími bodovými záseky na hrozivých 18:6, načež se podařilo alespoň odvrátit debakl. Vzhledem k obřímu manku ale ani mohutná korekce díky pronikavému zlepšení výkonu porážku neodvrátila – 25:19 a 3:0.

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Darko ZAKOČ –trenér AC PAOK Thessaloniki

„Zahráli jsme výborně, rozhodující byla otočená koncovka druhého setu z velmi nepříznivého stavu. Na náš tým jsem za dnešek hrdý, ale před odvetou ještě není nic rozhodnuto.“

Michal MATUŠOV –trenér VK Prostějov

„Nebyl to z naší strany nejlepší výkon. Nepřitlačili jsme soupeře podáním tak, jak bych si představoval. A i když jsme domácí někdy odtáhli od sítě, měli dvě krajní rozdílové hráčky.“

 

 

CHALLENGE CUP ŽEN 2023/24 – ŠESTNÁCTIFINÁLE – 1. ZÁPAS

AC PAOK Thessaloniki – VK Prostějov

3:0

1. set: 25:19

2. set:  27:25

3. set:  25:19

Rozhodčí: Momirov (Bulharsko) a Ristovski (Makedonie). Čas: 1:34 hodiny. Diváci: 100.

Sestava Thessaloniki: Polynopoulou 8, Viggars 7, Williams 19, Tsiogka, Klepkou 5, Milanova 17, libero Xanthopoulou. Střídaly: Terzoglou 5, Kyparissi. Trenéři: Darko Zakoč a Giannis Charitonidis.

Sestava Prostějova: Bajusz 1, Meidlová 2, Bažó 4, Šunderlíková 20, J. Smolková, Trnková 13, libero Pállová. Střídaly: Cholet 2, Faltínová, M. Smolková, Kožoušková. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.

R