Tak toto byl souboj hodný zápasu mezi dvěma aktuálně nejlepšími celky extraligy žen ČR 2023/2024. Strhující řežbě prostějovských a libereckých volejbalistek nechybělo opravdu nic, včetně vydatného kvanta špičkové a pro příznivce hodně líbivé hry. Zvítězit ale mohl pouze jeden, což nakonec byli hosté nejtěsnějším možným výsledkem.

 

Domácí plejerky měly výborný nástup. Minimálně kazily, dobře bránily a dostávaly soupeřky pod tlak podáním i útokem, což vedlo k vybudování náskoku 6:2. Když pak Severočešky dotáhly (7:5), domácí tým hned ještě víc utáhl šrouby. A precizně komplexním výkonem utekl až na rozdíl osmi bodů, který bez jakýchkoliv problémů udržel – 25:16 a 1:0.

Na svou výraznou převahu prostějovské hráčky navázaly i zkraje druhé části (3:0), následně Dukla jejich ofenzivu přibrzdila, poměr sil na palubovce se vyrovnal - 8:7. Obě družstva skvěle bránila v poli, fanoušky zaplněné hlediště se bavilo spoustou krásných dlouhých výměn. Vékáčko přitom převzalo větší chybovost a sérií čtyř inkasovaných bodů za sebou poprvé během střetnutí prohrávalo (z 10:7 na 10:11). Zlepšený Liberec postupně získával stále citelnější náskok, až spolehlivě srovnal setový poměr – 21:25 a 1:1.

Kolektiv zpod Ještědu táhla skvěle zakončující Nikola Kvapilová, ovšem ženám VK se na začátku třetího dějství povedlo rozhodit jeho do té doby precizně fungující přihrávku (z 0:1 na 4:1). Matušovovy svěřenkyně si dost pomáhaly pevnými bloky, ale ofenzivní úspěšnost jim poněkud klesala. Proto Gálíkův soubor manko záhy zlikvidoval (7:7). Potom však účinně zaservírovala Simona Bajusz, společně s parťačkami se znovu chytily. A šňůrou pěti výměn v řadě se utrhly na 12:7. Nicméně protivnice okamžitě kontrovaly (13:13), drama pokračovalo. Rozseknula ji teprve úplná koncovka – 24:26 a 1:2.

Úroveň atraktivního mače neklesala ani ve čtvrté periodě, kde domácí mančaft postupně nabíral silnější dech (z 4:5 na 8:6). Leč nezdolné dámy ve žlutých dresech okolo vynikající N. Kvapilové pořád maximálně vzdorovaly (8:8), jako by jim nešlo víc odskočit. Vyšlo to až soustředěným náporem při podání střídající Josefíny Smolkové, kdy celá hanácká družina vystupňovala výkon do super otáček. A trhák z 13:12 na 21:14 odpor sokyň přece jen zlomil – 25:16 a 2:2.

Rozhodoval tedy tiebreak, v němž strhující bitva gradovala. Prostějovanky se rychle trhly na 4:1, načež většinu náskoku stejně rychle ztratily - 4:3. Uprostřed soudné sady navíc opakovaně zaváhaly a pohotová severočeská ekipa otočila ze 7:5 na 7:9. Tohle ji definitivně posadilo na koně a vypadalo se, že z něj už nesleze. Chyba lávky, hostitelky velkým vzepětím srovnaly z 9:13 na 13:13. Pak ale po obrovském boji stejně o fous padly – 13:15 a 2:3.

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Michal MATUŠOV – trenér VK Prostějov:

„Mrzí mě, že nemůžu svým hráčkám pogratulovat k vítězství. Byl to napínavý zápas jako na houpačce a nakonec musím poblahopřát soupeři, který dnes měl Nikolu Kvapilovou. Ta v rozhodujících momentech hrála geniální údery a lámala bodový stav na stranu Dukly ve všech třech setech, které jsme těsně ztratili. Myslím, že jsme byli na Liberec dobře připravení, ale nedokázali ho víc zatlačit servisem. Což takový problém nebyl, spíš něco jiného. Když jsme mohli a měli, tak jsme to neudělali.“

Libor GÁLÍK –trenér Dukly Liberec:

„Myslím si, že hlavně v prvních dvou setech to byl hodně kvalitní volejbal. Potom už se hrálo víc v delších úsecích, kdy někdo vždy dostal několik bodů za sebou. My jsme celý zápas hráli výborně v obraně i na přihrávce, a ve vítězných setech jsme k tomu přidali také útok. Zatímco ve dvou prohraných setech jsme se útočně trápili. V každém případě pro nás super výsledek, v Prostějově se nikdy snadno nevyhrává. Holkám patří velké poděkování.“

 

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – 8. KOLO

VK Prostějov – Dukla Liberec

2:3

1. set:  25.16

2. set:  21:25

3. set:  24:26

4. set:  25:16

5. set:  13:15  

Rozhodčí: Hladišová a Slezák. Čas: 2:18 hodiny. Diváci: 420.

Sestava Prostějova: Cholet 5, Trnková 19, Šunderlíková 24, Faltínová 10, Löff 19, Bajusz 1, libero Pállová. Střídaly: Meidlová, M. Smolková, Abendroth, J. Smolková 4. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.

Sestava Liberce: Robins-Hardy 2, Šulcová 13, K. Kvapilová 5, N. Kvapilová 41, Herdová 9, Vyklická 11, libero Kolářová. Střídaly: Dvořáková, Formánková, Pragerová, Frankevych, Mello. Trenéři: Libor Gálík a Dita Gálíková.