V minulém týdnu se od začátku sezóny stalo poprvé, že prostějovské volejbalistky neměly žádné utkání na vlastním hřišti. Pro týden současný to ale neplatí, neboť ženy VK ve 13. kole extraligy ČR 2023/2024 přivítají konkurenční Olomouc. Vždy prestižní derby propukne v sobotu 9. prosince od 17.00 hodin v hale Národního sportovního centra PV.

Aktuální situace obou rivalů v nejvyšší české soutěži přitom už dlouho nebyla natolik rozdílná. Vékáčko jasně vládne průběžné tabulce s 33 nasbíranými body, když dosud ztratilo jen těsnou prohrou 2:3 s Libercem a vydřeným vítězstvím 3:2 u Šelem Brno. Naopak družstvo Šantovky UP zatím zůstává daleko za svými představami: jedinkrát zvítězilo za tři body, čtyřikrát 3:2, kupí hlavně porážky a v pořadí je až sedmé (11).

Olomouckému klubu evidentně nevyšla úplná přestavba hráčského kádru, který je početně velmi úzký a do této chvíle se mu příliš nedaří. Základní sestavu tvoří kanadská nahrávačka Leah Shevkenek, ukrajinská univerzálka Anna Artyshuk, smečařky Adéla Farská, Anna Šotkovská nebo Maryna Fedchuk (Ukrajina), blokařky Michaela Nečasová s Wiktorií Nowak (Polsko) a libero Barbora Chaloupková. Tým vede kouč Jan Drešl.

Naposledy sice jeho svěřenkyně tiebreakově uspěly v Přerově, leč první vzájemný duel tohoto ročníku hladce patřil mnohem lepšímu prostějovskému mančaftu, venku výsledkem 0:3 (-19, -16, -18). Přesto není radno ani za stávajícího rozložení sil úpéčko jakkoliv podceňovat. „Máme dostatek času na přípravu, kdy chceme udělat vše pro sobotní vítězství doma nad Olomoucí. A potěšit prostějovské diváky dobrou hrou,“ uvedl hlavní trenér VK Michal Matušov směrem k nadcházejícímu derby proti územně nedalekému celku z hanácké metropole.