I přes herní komplikace a tradiční výkyvy vybojovaly volejbalistky VK Prostějov další extraligové vítězství za tři body, když ve čtvrtečním podvečeru zvládly hanácké derby v Přerově. Výsledkem 22:25, 25:23, 19:25, 13:25 se navíc podařilo zase víc upevnit tabulkové vedení, neboť oba nejbližší pronásledovatelé Šelmy Brno i Liberec ztratili ve vzájemné bitvě (3:2).

Ale pojďme zpět do prostorově menší přerovské haly, kde hostující tým dlouho překonával nemalé problémy. Během úvodních tří sad opět měl opakované výpadky v některých postaveních, čímž vyhecované soupeřky v hlučném diváckém rambajzu držely většinu mače herní krok. Až do stavu 19:20 ve třetím dějství, kdy favoritky jako by konečně zapnuly na plné obrátky a převzaly nad dalším vývojem duelu plnou kontrolu.

„Bouřlivá atmosféra v součinnosti s omezeným místem v hale částečně limitovala některé herní činnosti, tedy přihrávku nebo obranu. Což se ukázalo v prvních třech setech, kdy nás domácí družstvo tlačilo podáním. Několikrát se stalo, že jsme dobře ubránili, snažili se nahrát do útoku na dlouhou síť a balón skončil ve stropě. Nebo člověk zakřičí bez, aby holky určitý míč neblokovaly, a není to v burácení fanoušků slyšet,“ rozebíral zápasová specifika hlavní trenér vékáčka Michal Matušov.

Zubřice tak sahaly po bodovém zisku, naopak prostějovskému mančaftu hrozila dílčí ztráta. „Soupeř hrál dlouho dobře. Jak už jsem řekl, vyvíjel tlak servisem a šel po nás. Zatímco nám trvalo dva a půl setu, než jsme tenhle vyrovnaný průběh dokázali zlomit na naši stranu. Vstup do utkání nevyšel Karin Šunderlíkové, trápila se. Celkově jsme ze začátku dělali velice moc chyb,“ pokračoval Matušov v rozboru.

„Trvalo nějakou dobu, než jsme se do toho více dostali. Karin šla dolů ze hřiště, aby si trochu oddychla, místo ní naskočila Pepina Smolková. Potom se Šunderlíková na hřiště vrátila, ale zápas dnes toho dva a půl setu útočně odtáhly smečařky Pavla Meidlová s Jade Cholet, později se přidaly Veronika Trnková i Karin. Postupně jsme tak průběh převzali do své režie a zvítězili, ze tří získaných bodů máme radost,“ dokončil hodnocení slovenský kouč.

Pohled do celkových statistik ukazuje, že Prostějovanky byly lepší v útoku (úspěšnost 31:39 procentům), na přihrávce (35:41 procentům) i na podání (esa 1:12), naopak mírně zaostávaly na bloku (7:5). Oba kolektivy hodně chybovaly na servisu (12:10), Zubřice k tomu mnohem víc na příjmu (11:1) i při zakončení (15:9). Nejčastěji skórujícími hráčkami se staly zmíněné Veronika Trnková (15 bodů včetně 3 es a 3 bloků, útok 69 procent, užitečnost +12), Jade Cholet (15 bodů, z toho 2 esa a 2 bloky, užitečnost +13) a Pavla Meidlová (14 bodů, útok 54 procent, užitečnost +8). Skvělý výkon na liberu znovu odvedla Michaela Pállová jak přihrávkou na 68 procent, tak polařskou defenzivou.