Svůj poslední zápas v tomto kalendářním roce zvládly volejbalistky VK Prostějov na půdě Králova Pole celkově na jedničku. Úvodnímu setu střetnutí 15. kola extraligy žen ČR 2023/24 suverénně kralovaly a jakmile se dokázaly dostat z nepříjemného manka v dalších dvou sadách (především ve druhé), mohly v brněnské hale jásat nad výhrou, v součtu dost jasnou. Potvrdila jejich vedení v průběžném pořadí soutěže.

Hanačky nastoupily bez univerzálky Karin Šunderlíkové, která byla připravena jen jako druhé libero. Přesto začaly velice dobře, tříbodovou sérií při servisu Jade Cholet. Vzápětí se však náskok rozplynul a domácí družstvo bleskově srovnalo z 0:3 na 4:4. Výhodu zpět na prostějovskou stranu zanedlouho vrátilo výborné podání Veroniky Trnkové snoubené se dvěma vítěznými bloky (7:7 - 7:11), načež stejný recept platil i pak, kdy míč do hry uváděly Simona Bajusz či znovu Cholet. Kvalitně šlapající vékáčko tak uteklo často chybujícím soupeřkám až na 9:19, tím pádem nebylo v zahajovacím dějství co řešit. Zavřely jej další drtivé bloky i smečovaná esa Pavly Meidlové – 13:25.

Nakolik jsou vysoké dílčí triumfy zrádné, to ukázal hned vstup do druhé části. Předtím dominantní favoritky ho odstartovaly třemi hrubkami a kápéčko šlo premiérově do vedení, jež potom ještě zvýšilo (3:0, 6:2). Výkon Jihomoravanek vzrostl o sto procent, ten hostující naopak podobným způsobem klesl. Čímž náhle panovalo skóre 10:4. Z nejhoršího Matušovovy svěřenkyně vybředly okamžitým snížením na 10:7, o několik minut později pomohlo střídání po nemoci uzdravené Kláry Faltínové. Zaúřadovala na servisu a rychle se podařilo pěti získanými výměnami za sebou manko zlikvidovat (13:8 – 13:13). Další průběh byl dramatický, než mančaft VK zabral defenzivou v poli a zejména zlepšeným útokem. Což rezultovalo v nekompromisní obrat z 18:17 – 20:25.

Úvod třetího dílu trochu ovlivnili sudí, když neviděli zcela evidentní teč na bloku. Královo Pole toho využilo k otočení z 1:2 na 4:2, poté mírnou převahu drželo. Dokonce odskočilo o něco více (8:5), aby Prostějovanky – zase při nadmíru účinném podání Trnkové – bryskně odpověděly. Faltínová skvěle zakončovala, čímž se přidala k Meidlové i Raquel Löff, a šňůra sedmi bodů v řadě na 8:12 naprosto změnila ráz této sady. Rozjetý lídr tabulky se už neohlížel zpět, byť jeden problém v podobě zbytečného zaváhání ještě musel překonat (13:21 – 17:21). Přesto následně zaknihoval přesvědčivou výhru – 17:25 a 0:3. 

 

 ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Erik Nezhoda – hlavní trenér KP Brno

„Dnes jsme zejména ve druhém setu hráli velice dobře. Bohužel jsme nevyužili většího náskoku ani toho, že do hry vůbec nezasáhla Karin Šunderlíková. Dva sety jasně rozhodla Verča Trnková na podání.“

Michal Matušov – hlavní trenér VK Prostějov

„Jsem rád za výhru 3:0 a tři získané body, i když jsme několikrát otáčeli nepříznivé skóre. V prvním setu jsme to nebyli úplně my na útoku, ale pomohli si hlavně dobrou obranou. Podařilo se nám pak dobře vystřídat, když do hry přišla Klára Faltínová. K vítězství dopomohla dobrá kolektivní hra celého družstva.“

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – 15. KOLO

KP Brno – VK Prostějov 0:3

1. set: 13:25

2. set: 20:25

3. set: 17:25

Rozhodčí: Peloušek a Ostranský. Čas: 80 minut. Diváci: 210.

Sestava KP Brno: Jelínková 9, Körmendyová 3, Kuníková 2, Pavlíková 10, Hrušecká 6, Pelikánová 1, libero Prchalová – Matějková 1, Chlupová, Stojanovič 1, Zapletalová, Křižanovská. Trenéři: Erik Nezhoda a Luděk Grabovský.

Sestava Prostějova: Cholet 3, Löff 8, J. Smolková 5, Meidlová 10, Trnková 16, Bajusz 1, libero Pállová – M. Smolková, Faltínová 10, Kožoušková. Trenéři: Michal Matušov a Lubomír Petráš.