Bez výsledkového klopýtnutí prošly volejbalistky VK Prostějov svým zápasově posledním týdnem tohoto kalendářního roku. Potěšilo přitom, že po komplikovanější výhře ve čtvrtek na palubovce Přerova uspěly následně v sobotu na hřišti Králova Pole mnohem jasnějším způsobem i lepším výkonem.

V jihomoravské metropoli Hanačky naprosto ovládly vstupní sadu, když z nerozhodných 7:7 utekly velkým náporem až na 13:25. Největší komplikace si pak způsobily špatným začátkem druhé části, protivnice tam měly navrch 10:4 a později ještě 13:8. Zpátky na vyladěnou notu pak hostující tým vrátily dvě zásadní bodové série: nejprve na 13:13 a potom obrat z 18:17 na 18:21. Načež to za chvíli bylo 20:25. Ani třetí periodu neodstartovalo vékáčko příliš zdárně (8:5), ovšem zbytek duelu vzápětí už mělo plně pod kontrolou směrem k hladkému výsledku 17:25 a 0:3.

„Hlavně jsme rádi za tři získané body díky jasnému vítězství 3:0 na závěr tohoto kalendářního roku. V prvním setu jsme si při trochu slabším útoku pomohli velice dobrou obranou, soupeřky se nám povedlo zastavit pěti bodovými bloky. Ve druhém i třetím setu jsme kromě horších úvodů dobře podávali i agresivně útočili, celkově holky odvedly kvalitní kolektivní výkon. A mám radost, že jsme zápas zdárně dobojovali bez ztracené sady,“ hodnotil v sobotním večeru spokojený kouč prostějovského souboru Michal Matušov.

Favoritky v Brně bez vážnějších problémů obstály, ačkoliv jim v sestavě chyběla univerzálka Karin Šunderlíková. „Nastoupila místo ní Pepina Smolková a na pozici diagonální hráčky to ustála,“ konstatoval Matušov. Nejlepší plejerkou mače byla vyhlášena blokařka Veronika Trnková (16 bodů včetně 5 es a 4 bloků, úspěšnost útoku 50 procent, celková užitečnost +14), ofenzivně se dařilo smečařce Pavle Meidlové (zakončení 44 procent) a vysokým standardem přispěly obvyklé opory, tedy nahrávačka Simona Bajusz, střeďačka Raquel Löff či libero Michaela Pállová.

Dost důležitý pak byl nástup střídající smečařky Kláry Faltínové během druhého dějství. Na place poté zůstala až do konce, neboť parádně útočila na 69 procent a kvalitně přijímala s úspěšností 50 procent, v součtu desetkrát skórovala. „Tohle střídání opravdu vyšlo. Falti přinesla body z útoku, výborně to ustála i na přihrávce a uzdravená po nemoci znamenala pro náš dnešní výkon výraznou pomoc,“ pochválil Matušov.

Nechtěl však vyzdvihovat jednotlivkyně, spíš ocenil týmovou práci. „Tentokrát vše vycházelo od našeho velmi dobrého servisu, holky vždy za nepříznivého stavu zapnuly na úplně jiný level herní i z hlediska bojovnosti. A dokázaly vývoj setů otočit v náš prospěch,“ rekapituloval slovenský trenér VK.

Ženy Prostějova tak v dosavadním průběhu extraligy ČR 2023/24 získaly 41 bodů ze 45 možných a s jedinou porážkou na kontě vedou aktuální pořadí se solidním náskokem. Druhý Liberec (36) má jeden odehraný zápas navíc, třetí Šelmy Brno (35) ztrácejí na lídra šest bodů a čtvrtý Olymp Praha (26) i pátá Ostrava (23) ještě podstatně víc. Horní pětce se trochu přibližuje zlepšená Olomouc (18).