Volejbalová reprezentace juniorek České republiky má před sebou mezinárodní turnaj MEVZA 2024, který proběhne od 3. do 7. ledna ve slovinském Mariboru jakožto úvodní část kvalifikace letošního Mistrovství Evropy U20. Do národního výběru naší země přitom pevně patří teprve sedmnáctiletá smečařka VK Prostějov Josefína Smolková.

Juniorský kolektiv ČR absolvoval během uplynulých týdnů a měsíců celou řadu soustředění. Nejprve v Kutné Hoře, pak v Kladně a nakonec v Brně. Jeden přípravný kemp hned ze začátku si zkusila blokařka vékáčka Julie Bažó, pravidelně na všechny srazy jezdila prostějovská smečařka Jana Dvořáková. Ta však měla smůlu, když ji ze hry vyřadilo zranění (výron v kotníku) zkraje prosince.

Naopak Smolková se postupem času stala nedílnou součástí reprezentačního kolektivu a logicky nechybí ani v závěrečné nominaci na turnaj MEVZA. „Držíme palce jak Pepině, tak samozřejmě celému českému týmu. Ať se mu ve Slovinsku daří a nakonec to třeba dotáhne až na evropský šampionát juniorek,“ popřál hlavní trenér VK Michal Matušov.

V Brně před Vánocemi odehrály mladé Češky dva přátelské duely proti Slovensku. V prvním zvítězily 4:1 (23, 18, 22, 21, dodatečný tiebreak 7:15) a odvetu vyhrály 4:1 (17, 21, 17, -15, dodatečný tiebreak 15:9), Josefína Smolková nejprve nastoupila v základní sestavě a pak naskočila z lavičky coby střídající. Generálkou na MEVZU se následně staly koncem prosince tři přípravné zápasy s Německem (jeden v Kladně, dva v Drážďanech).

V Mariboru tedy půjde o zahajovací fázi kvalifikace ME U20, děvčata ČR v základní skupině A narazí na Rakousko (středa 3. ledna, 13.30 hodin), Lucembursko (čtvrtek 4. ledna, 13.30 hodin) a domácí Slovinsko (pátek 5. ledna, 18.30 hodin). Základní skupinu B tvoří Chorvatsko, Slovensko, Maďarsko a Izrael, během víkendu 6. a 7. ledna celé klání vyvrcholí bitvami o konečné umístění.