Více než tři týdny už trvá přestávka bez soutěžního utkání pro volejbalistky VK Prostějov. Skončí jim v úterý 9. ledna od 18.00 hodin, kdy v hale Národního sportovního centra PV přivítají v předehrávce 18. kola extraligy žen ČR 2023/24 družstvo TJ Sokol Šternberk.

Tento duel se měl původně hrát až 20. ledna, ale na žádost domácího týmu byl přeložen do dřívějšího termínu. Vékáčko předtím absolvovalo své dosud poslední extraligové střetnutí 16. prosince, od té doby pouze trénovalo a na Vánoce, Silvestra i Nový rok odpočívalo.

Nyní tedy konečně přichází další zápasový souboj, a to na vlastním hřišti proti poslednímu celku průběžného pořadí. Sokolky sice vstoupily do sezóny dobře, především zpočátku až nečekaně často bodovaly, ale s blížícím se závěrem loňského kalendářního roku šly dolů jak herně, tak výsledkově.

Po senzačním skolení Liberce 3:2 poslední listopadový den následně podlehly během prosince Přerovu 1:3, ve Frýdku-Místku, Šelmám Brno i na Olympu Praha 0:3. Svěřenkyně trenéra Miroslava Jehláře tím klesly právě za Zubřice a Frýdek na tabulkové dno, byť jen velice těsně.

V každém případě TJ sázela před sváteční pauzou na tuto základní sestavu: nahrávačka Ksenia Kurerova (Kazachstán), blokařky Dana Cohen (Izrael) a Eliška Kořínková, smečařky Aneta Weidenthalerová (odchovankyně VK) a Aleksandra Deptuch (Polsko), univerzálka Martyna Kloda (Polsko) a libero Amálie Vyjídáková.

Úvodní vzájemný střet tohoto ročníku patřil jasně favoritkám, 12. října měly venku navrch 0:3 (-13, -15, -19). „Nejvíce důležité bude, jak to zvládneme po dlouhé době bez jediného utkání. Nesmíme Šternberk podcenit a hned od prvních výměn se maximálně soustředit na náš co nejlepší výkon,“ nabádal prostějovský kouč Michal Matušov.