Tři čistě tréninkové týdny bez zápasové praxe proložené převážně svátečním volnem mají za sebou volejbalistky VK Prostějov. Za tímto přípravným obdobím jsme se ohlédli s hlavním koučem, který následně pohlédl i směrem k dalšímu pokračování sezóny 2023/24.

„Musím říct, že jsme se i přes zdravotně ne zrovna optimální situaci snažili z přípravy vymačkat co možná nejvíc. Z hlediska fyzického zatížení jsme nastoupili do rekondičního bloku, kde jsme upravili objem i intenzitu v součinnosti s kondiční trenérkou Soli Soares tak, abychom holkám takzvaně dobili baterky. Trochu jsme zavzpomínali na letní přípravu ve snaze být dobře nachystaní do nového roku,“ přiblížil Michal Matušov.

Netajil však dílčí komplikace. „Po zdravotní stránce to opravdu nebylo jednoduché období, protože nám hned po posledním utkání týden před Vánocemi postupně vypadávaly různé hráčky. Většinou kvůli nemocem, což se opakovalo i mezi svátky a také po nich. Navíc se nám u pár děvčat nedaří úplně dostat pod kontrolu dlouhodobá zranění, s nimiž se některé potýkají třeba už od začátku sezóny,“ povzdechl si Matušov.

„Proto jsme během posledních tří týdnů nebyli vlastně nikdy v kompletním složení a mnohokrát museli náplň tréninků modifikovat podle nižšího počtu hráček, jež byly zrovna k dispozici. Na druhou stranu holky, které trénovaly, vždy pracovaly naplno a s maximálním nasazením i energií, po téhle stránce měla příprava svou kvalitu a vysoký level. S tím jsem spokojený. V rámci možností jsme dělali, co se dalo,“ ujistil slovenský lodivod vékáčka.

Jak vidí nadcházející návrat k soutěžním duelům? „Nejsem si moc jistý, že do nejbližších dvou utkání v domácím prostředí půjdeme kompletní, což mě trochu mrzí. Každopádně se po dost dlouhé zápasové pauze ukáže, jak během ní kdo pracoval. A nakolik se ten který tým dokáže popasovat s delším herním výpadkem. My začínáme v úterý se Šternberkem a musíme být obezřetní, dát si pozor. V ideálním případě odehrát dobré střetnutí s příznivým výsledkem, dostat se co nejrychleji do herní pohody. A tu si pak přenést i do čtvrtečního souboje s Ostravou,“ uvažoval Matušov.

Navzdory zmíněným trablům se zdravím vidí i jedno možné pozitivum. „Tím, že hráčky měly víc volna než obvykle, si lépe odpočinuly a nabraly potřebné síly i energii. Bylo na nich po svátcích vidět, že trochu delší oddech jim pomohl jak po fyzické, tak po mentální stránce. Teď uvidíme, jak bude vypadat další období s návratem do zápasové zátěže. I následující program vzhledem k tomu, jak dopadne úvodní fáze kvalifikace mistrovství Evropy juniorek U20,“ odtušil Michal Matušov.