Sedmnáct zápasů z osmnácti v základní části extraligy žen ČR 2023/24 už mají prostějovské volejbalistky odehraných, zbývá jim jediný. A rovnou ten papírově nejtěžší. V televizní dohrávce 17. dějství soutěže nastoupí ve čtvrtek 18. ledna od 18.00 hodin na palubovce Dukly Liberec.

Hanačky mají proti severočeskému družstvu v aktuální sezóně velice špatnou bilanci, když mu podlehly v obou dosavadních vzájemných střetnutích. Nejprve 11. listopadu doma ligově 2:3 (16, -21, -24, 16, -13), potom je 29. listopadu tento soupeř vyřadil na svém hřišti z Chance Českého poháru výsledkem 3:1 (20, 21, -22, 11).

V průběžné tabulce tým VK vede ziskem 44 bodů, ale naposledy utrpěl vůbec poprvé v tomto ročníku nejvyšší české soutěže tříbodovou porážku (1:3 s Ostravou) a stále řeší zdravotní problémy některých hráček. Liberecký celek je třetí se 36 body a pro změnu ho čeká duel po nadmíru dlouhé pauze trvající více než měsíc.

Každopádně Duklu stále vede manželská trenérská dvojice Libor Gálík a Dita Gálíková a opírá se o kvalitní, zároveň velmi široký kádr. Na nahrávce má Tairu Robins-Hardy (USA) a Annu Pragerovou, na bloku Kláru Vyklickou, Kateřinu Kvapilovou a Thamiere de Mello (Brazílie), na univerzálu či smeči Nikolu Kvapilovou, Luciu Herdovou (obě Slovensko), Dianu Frankevych (Ukrajina), Lucii Šulcovou či Viktorii Dvořákovou, na liberu Lucii Kolářovou a Adélu Démar (za svobodna Stavinohovou).

Ve čtvrtečním hitu před kamerami přímého přenosu ČT Sport tak půjde o to, kdo se lépe vyrovná s danou situací: zda to budou domácí Severočešky postrádající zápasový rytmus, nebo hostující vékáčko překonávající následky marodky. „Soustředíme se pouze na to, abychom se na těžké utkání dobře připravili a podali v něm co nejlepší výkon,“ zdůraznil kouč Prostějova Michal Matušov.

Jeho kolektiv má téměř jistotu, že půjde do nadstavbové fáze jako vítěz té základní. Na druhé místo může klesnout jen tehdy, pokud padne v Liberci 0:3 a Šelmy Brno neztratí s Frýdkem-Místkem ani na Olympu Praha žádný set.