Osmnáctikolová základní fáze extraligy žen ČR 2023/24 už je minulostí. Jejími vítězkami se staly volejbalistky VK Prostějov se slušným náskokem na své pronásledovatele, což ale zatím nic neznamená, neboť soutěž od čtvrtka 25. ledna okamžitě pokračuje nadstavbovou částí. Jak aktuální sezóna mezi tuzemskou elitou dosud probíhala?

Tým vékáčka do ní vstoupil zkraje října na půdě Šelem Brno. Jen těžko mohl tehdy někdo předpokládat, že po letním zúžení kádru jihomoravského družstva půjde o souboj dvou později nejvýše postavených celků tabulky. Proto vydřená venkovní výhra hostů 3:2 po ne úplně přesvědčivém výkonu nabrala větší hodnotu až časem. A navíc vítězky nastartovala k výsledkově úspěšnému začátku nejvyšší české soutěže.

Následovaly totiž triumfy 3:0 ve Šternberku, 3:1 nad Olympem Praha, 3:0 v Olomouci, nad Frýdkem-Místkem, proti Přerovu, nad Královým Polem i v Ostravě, což byla v dalším kontextu vynikající jízda čítající osm úvodních extraligových duelů bez porážky, s jediným ztraceným bodíkem a pouze třemi prohranými sety! Zpětně fakt paráda, která pak úplně nevydržela.

Přišlo premiérové klopýtnutí se silným Libercem (2:3), načež Hanačky rozjely novou vítěznou sérii: venku Frýdek-Místek 3:0, doma Šelmy Brno 3:0, venku Olymp Praha 3:1, doma Olomouc 3:2, venku Přerov 3:1 a venku KP Brno 3:0. Výkonnost sice občas kolísala z kvalitní úrovně trochu dolů, leč přesto se kromě jednobodové újmy se Šantovkou stále dařilo vézt až do Vánoc na pozitivní vlně.

Z té ženy VK spadly teprve v novém kalendářním roce. První zápas letopočtu 2024 se Šternberkem navzdory četným zdravotním problémům řady hráček ještě zvládly hladce 3:0, ovšem vzápětí podlehly Ostravě 1:3 a na závěr základních osmnácti dějství rovněž v Liberci 2:3. I tak vedou průběžné pořadí a přes všechny dílčí potíže mají slibný náskok na veškeré soupeře pod nimi.

Jak tedy vypadá tabulka s přepočtem bodových odstupů na prostějovské lídryně? 1. Prostějov 45, 2. Šelmy Brno -4, 3. Liberec -6, 4. Olymp Praha -10, 5. Ostrava -16, 6. Olomouc -22, 7. KP Brno -22, 8. Přerov -33, 9. Šternberk -33, 10. Frýdek-Místek -34. To znamená, že i největší konkurenti vedoucího mančaftu zatím klopýtali při značné vyrovnanosti letošní extraligy mnohem víc.