Nadcházející dva soutěžní duely absolvují volejbalistky VK Prostějov v jiném domácím prostředí než obvykle. „V Národním sportovním centru teď probíhají technické úpravy, proto obě extraligová utkání nejbližšího týdne odehraje náš ženský tým v hale Sportcentra – DDM Prostějov v Olympijské ulici,“ informoval předseda správní rady vékáčka Petr Chytil.

 

VE ČTVRTEK KRAJSKÉ DERBY S OLOMOUCÍ

Nadstavbovou část extraligy žen ČR 2023/24 otevřou prostějovské volejbalistky vždy prestižním derby Hané proti VK Šantovka Olomouc UP. Střetnutí 19. kola nejvyšší české soutěže je na programu ve čtvrtek 25. ledna od 18.00 hodin ve zmíněném Sportcentru – DDM PV.

Oba vzájemné souboje základní fáze patřily vedoucímu kolektivu průběžné tabulky. První dopadl 20. října jasně 0:3 (-19, -16, -18), zatímco druhý 9. prosince se změnil v dramatickou bitvu s nakonec velmi těsným výsledkem 3:2 (-17, 18, 17, -17, 12).

Prostějovanky mají na kontě 45 získaných bodů a zatím jsou tedy v čele, jejich olomoucké rivalky nasbíraly 23 punktů a figurují na šesté pozici. Šantovku trénuje Jan Drešl, jenž většinou staví základní sestavu tvořenou více než z poloviny zahraničními hráčkami.

Nastupují kanadská nahrávačka Leah Shevkenek, ukrajinská univerzálka Anna Artyshuk, smečařky Adéla Farská a Maryna Fedchuk (Ukrajina), blokařky Michaela Nečasová s Wiktorií Nowak (Polsko) a libero Barbora Chaloupková.

Každopádně úpéčko je územně nejbližším rivalem VK a každá vzájemná konfrontace bývá dost vyhecovaná i divácky atraktivní. „Olomouc se během sezóny postupně zlepšuje, proto nás ve čtvrtek čeká hodně těžký zápas,“ odtušil hlavní kouč vékáčka Michal Matušov.

V SOBOTU ŠLÁGR PROTI ŠELMÁM BRNO

Ke druhému mači na vlastní palubovce ve třech dnech nastoupí ženy Prostějova v sobotu 27. ledna od 18.00 hodin, kdy znovu v hale Sportcentra – DDM přivítají silné Šelmy Brno. Půjde o utkání 20. kola extraligy ČR 2023/24.

Zároveň se fanoušci mohou těšit na střet dvou nejvýše postavených družstev soutěže, neboť prostějovská parta je první se ziskem 45 bodů a jejich soupeřky drží druhou příčku s dosavadním účtem 41 nastřádaných bodů.

Oba soubory proti sobě zahajovaly tento ročník, na brněnské půdě řežba dopadla 7. října o fous 2:3 (23, -21, 20, -23, -12). Odvetu o měsíc a půl později už opanovalo vékáčko jednoznačně 3:0 (15, 22, 18).

Jihomoravskou družinu kočíruje zkušený lodivod Jaroslav Vlk nejvíc sázející na nahrávačku Pavlu Šmídovou, dánskou univerzálku Rosu Madsen, blokařky Annu Širůčkovou a Ivonu Markovou, smečařky Jéssicu Silva (nová posila, do léta v prostějovských službách) s Antonií Kelnárovou i libero Adélu Chevalierovou.

Sobotní srážka protivníků ze špice extraligového pořadí může dost napovědět ohledně dalšího vývoje situace v horních patrech tabulky. „Šelmy mají velkou herní kvalitu, musíme se na ně dobře připravit a odvést co nejlepší týmový výkon,“ věděl trenér VK Michal Matušov.