Méně příznivé období volejbalistek VK Prostějov pokračuje. Po týden staré domácí prohře s Ostravou utrpěly v extralize žen ČR 2023/24 další porážku, tentokrát v dohrávce 17. kola soutěže na palubovce silného Liberce. Sice „jen“ těsně 3:2, a tedy se ziskem jednoho bodu, který potvrdil prvenství vedoucího celku tabulky po základní části. Přesto byl druhý výsledkový neúspěch za sebou pochopitelně nepříjemný.

Bolest z podlehnutí pod Ještědem navíc násobil fakt, že Hanačky měly čtvrteční mač skvěle rozehraný. Díky výbornému vstupu získaly v úvodní sadě náskok 11:21 a posléze ji ovládly 18:25. „V prvním setu jsme dokázali hodně tlačit servisem, zatímco Dukla ještě nebyla po dlouhé zápasové pauze tak rozehraná,“ všiml si hlavní trenér vékáčka Michal Matušov.

Premiérově během střetnutí se chléb lámal ve druhém dějství, kdy hostující tým mohl těžit z vynikajícího startu (3:9). Místo toho pod rostoucím tlakem zlepšujícího se družstva domácích kupil chyby, o náskok přišel. A neudržel ani slibné vedení 20:22 v koncovce, kde ho smetla inkasovaná pětibodová šňůra na 25:22.

Ve třetí části mančaft ze srdce Moravy naopak ztrácel 19:16, aby v závěru svůj výkon výrazně zkvalitnil obratem na 19:21, posléze 24:26. Leč od té chvíle až do úplného finiše už měly navrch Severočešky 25:18 a 15:7. „Přestali jsme být důslední v jednotlivých činnostech, nedokázali tlačit podáním a zápas se začal otáčet. Ani nevím, zda mě zisk bodu těší,“ hodnotil Matušov.

Jeho zklamání prohlubovala hrozba možného dlouhodobého zranění klíčové univerzálky Karin Šunderlíkové, jež zkraje tiebreaku musela odstoupit ze hry kvůli bolesti dříve operovaného kolena. „V pátém setu se nám zranila Karin a já jen doufám, že to nebude nic vážného, což by pro nás byla ta největší ztráta,“ pravil Matušov temně.

S případnou Jobovou zvěstí raději nebudeme předbíhat, každopádně ztráta zásadní opory na delší dobu by byla krutou ranou. Momentálně totiž zůstává na marodce brazilská smečařka Raquel Löff po zranění ramene. I bez ní (a na sklonku duelu také bez Šunderlíkové) sahal prostějovský kolektiv na liberecké půdě po cenném triumfu, leč nakonec nedosáhl.

Vítězná skvadra totiž měla ve svém středu tradiční fantomku vzájemných bitev Nikolu Kvapilovou, jež na účku zase řádila 34 dosaženými body! Tím pádem ani nepomohlo, že se většině plejerek VK podstatnou část souboje dařilo, protože v klíčových úsecích pak šla jejich herní produkce dolů. A severočeská družina tudíž opanovala již sedmé vzájemné utkání v řadě za sebou, hanácká parta ji naposledy přemohla 10. listopadu 2022...